hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyűjtőszámla euróban – melyik árfolyam a helyes?

  • adozona.hu

Havi elszámolásban, euróban kiállított gyűjtőszámlánál melyik MNB-árfolyamon kell könyvelni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Fuvarcég gyűjtőszámlát állít ki euróban, havi elszámolásban. Melyik MNB-árfolyamon kell könyvelni? A gyűjtőszámla kiállításának a dátumát kell az MNB-árfolyamnál figyelembe venni, vagy a gyűjtőszámlában tételesen felsorolt gazdasági események szerinti teljesítési idő/MNB-árfolyammal kell számolni?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A gyűjtőszámla csupán egy az áfatörvényben szabályozott számlázási forma, az azon feltüntetett gazdasági események azonban nem vesznek fel egy teljesítési időpontot sem az áfa, sem a számviteli törvény rendszerében.

A gyűjtőszámla fogalma: ha az adóalany az adott naptári hónapban ugyanannak a személynek, szervezetnek több számlakibocsátásra jogalapot teremtő ügyletet teljesít, számlakibocsátási kötelezettségéről úgy is gondoskodhat, hogy azokról egy számlát (gyűjtőszámlát) bocsát ki. (Több – különböző időpontban történt – termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról a cég egyetlen számlát bocsát ki!)

A számviteli törvény 165. §-ának (1) bekezdése szerint minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani, amelynek az adatait a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni kell.

A gyűjtőszámla a számla kibocsátójánál az árbevétel, az eltérő kulcsú fizetendő áfa könyvelésének is a bizonylata. Ebben az esetben a gyűjtőszámla nem egy gazdasági eseményt testesít meg. A számviteli törvény 72. §-a alapján az árbevételt a szerződés szerinti teljesítés időszakában kell rögzíteni.

Általános szabály, hogy ha a számlát devizában állítják ki, akkor a devizaértékeket a szerződés szerinti teljesítés napjára vonatkozó – a számviteli törvény 60. §-a szerint választott – devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.

A fentiek alapján, amennyiben a devizában kiállított gyűjtőszámlán különböző – szerződés szerinti – teljesítési napokkal történt a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, akkor ezen devizaértékeket a teljesítés napján érvényes, választott (és jellemzően eltérő) devizaárfolyamok használatával kell forintra átszámítva árbevételként elszámolni, és a követelések között elkülönítetten kimutatni. A kérdésben is jól megfogalmazott második megoldás a helyes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close