hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevételi pénztárbizonylat és pénztárgép-összesítők a könyvelésben 2.

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Kétrészes sorozatunk második részéből megtudhatja, mikor kell kiállítani a bevételi, illetve kiadási pénztárbizonylatokat.

Az első részt ITT olvashatja el.

Az online pénztárgépek használatánál szélesebb spektrumban vizsgálva a problémát, nézzük meg, mikor kell kiállítani a bevételi, illetve kiadási pénztárbizonylatokat! 

Lényeges, hogy a számviteli törvény kötelezően nem írja elő a bevételi és kiadási bizonylatok használatát.

Ha a készpénzes fizetésről egyszerűsített készpénzfizetési számla, a fizetés módjaként készpénzfizetést rögzítő számla készült, nem szükséges pénztárbizonylat készítése. Természetesen a vállalkozás pénzkezelési szabályzata ilyen esetekre is előírhatja a bevételi és kiadási pénztárbizonylatok használatát.

Abban az esetben azonban, ha a vállalkozás az adott készpénzmozgást semmilyen más bizonylattal nem tudja alátámasztani, akkor szükség van szigorú számadású (bevételi vagy kiadási) pénztárbizonylat kiállítására. E körbe tartozik – például – az az eset, ha eredetileg átutalásos számlák kiegyenlítése készpénzben történik.

Ide sorolható az a helyzet is, ha a vállalkozó nem (vagy az adott helyzetben nem) kötelezett pénztárgép használatára, nyugtaadási kötelezettsége viszont felmerül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs