hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áttérés devizás könyvvezetésre: ezeket mérlegelje, mielőtt vált!

  • adozona.hu

Milyen jogszabályi feltételei vannak a forinttól eltérő devizában történő könyvvezetésnek? Az áttérésre milyen határidők és jogszabályi követelmények vonatkoznak? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Alapesetben a devizakülföldi társaságnak (a vámszabadterületi társaságnak, ideértve a devizajogszabály szerint devizakülföldinek minősülő egyéb társaságokat is) az éves beszámolót a létesítő okiratban rögzített devizában kell elkészítenie. A létesítő okiratban rögzített devizában készítheti el éves beszámolóját az európai gazdasági egyesülés, az európai részvénytársaság és az európai szövetkezet is.

Az előzőeken túlmenően, bármely vállalkozó euróban vagy USA dollárban készítheti el éves beszámolóját, ha erre vonatkozó döntését a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette, és a létesítő okirata szerinti devizaként az eurót, illetve az USA dollárt jelölte meg. A vállalkozó – néhány esettől kivéve – e döntését legkorábban a döntést követő ötödik üzleti évre vonatkozóan változtathatja meg, ha a számviteli politikáját és a létesítő okiratát ennek megfelelően módosítja.

Az áttérés előtt mindenképp át kell gondolni az azzal járó jogi, adózási, adminisztrációs és egyéb feladatokat, amelyek esetenként többletráfordítást eredményezhetnek. Áttérésre kizárólag az adott vállalkozás üzleti évének végén, a mérlegfordulónapon van lehetőség. A számos feladat közül néhányat kiemelt szakértőnk, hozzátéve, hogy nem úszható meg a részletes jogi, adózási és számviteli munka, és a kérdések stratégiai kezelése.

A legfontosabb teendők a következők:

– az áttérés elhatározásáról a társaság legfőbb szervének döntést kell hoznia;

– a mérlegfordulónapig módosítani kell a létesítő okiratot (rögzítendő a könyvvezetés és a beszámolókészítés devizanemét, valamint a jegyzett tőke értékét a választott devizában);

– a jegyzett tőke konvertálása során átszámítási különbözetet kell elszámolni;

– szükség van a létesítő okirat módosításaihoz kapcsolódóan cégbírósági végzésre;

– módosítani kell a számviteli politikát;

– az áttérés időpontjával, mint fordulónappal éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót kell készíteni az áttérés előtti pénznemben;

– tisztában kell lenni azzal, hogy az elfogadott áttérés előtti pénznemben készült éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló közzétételének és letétbe helyezésének határideje változik (számviteli szempontból átalakulásként kell kezelni);

– az áttérés napjára vonatkozóan külön mérleget kell készíteni forintban és a létesítő okirat szerinti áttérési devizában (analitikus dokumentálás az átértékelésről);

– a nyitó mérleget könyvvizsgálóval hitelesíttetni kell.

Devizás könyvvezetés esetén fontos kiemelni, hogy nem szabadul meg a vállalkozás a devizás átszámításoktól, és ekkor is számolnia kell árfolyam-különbözetekkel. A bevallások kicsit bonyolultabbá válnak, mivel az adóbevallásokat devizában történő könyvvezetés során is forintban kell teljesíteni, amelyek alátámasztására a megfelelő (forintban vezetett) analitika kiemelten szükséges; a devizás könyvvezetésre való áttérés előtt mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy a könyvelésre használt szoftver ezt megfelelően tudja-e elkészíteni és kezelni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close