hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóparadicsomok: új nevek az EU feketelistáján

  • adozona.hu

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, felvette Anguillát, a Bahama-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket; a listán jelenleg tizenkettő joghatóság található.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) luxembourgi ülésén megállapította, hogy a felsorolt országok és területek adózási ügyekben nem működnek együtt, és felkérte őket, hogy az azonosított kérdések rendezése érdekében működjenek együtt az Európai Unió magatartási kódexszel foglalkozó csoportjával.

Az uniós jegyzékben jelenleg Amerikai Szamoa, Anguilla, Bahama-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Amerikai Virgin-szigetek, valamint Vanuatu található.

A Turks- és Caicos-szigetek most először került a jegyzékbe. A Bahama-szigetek egyszer már szerepelt a listán 2018-ban, ahogy Anguilla is, 2020-ban.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzéke olyan országokat, illetve területeket tartalmaz, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kormányzásról, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat. E reformoknak arra kell irányulniuk, hogy az adott országok és területek megfeleljenek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukban foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák.

A tanács tájékoztatása szerint Anguilla, a Bahama-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek azért került a jegyzékbe, mert fennállnak olyan aggályok, hogy e három ország, illetve terület – amelyek mindegyike nullás vagy csak jelképes mértékű társaságiadó-kulccsal rendelkezik – olyan nyereséget vonz az országba, illetve területre, amely nem tükröz tényleges gazdasági tevékenységet. A Tanács külön megemlítette, hogy az említett ország, illetve területek nem tettek teljes mértékben eleget a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó fórumának több, a tényleges gazdasági tevékenységre vonatkozó követelményekkel kapcsolatos ajánlásának, amire ugyanakkor ez év korábbi szakaszában vállalást tettek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink