hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Uniós jogszabály a megfelelő minimálbérről – szeptemberben fogadhatják el

  • adozona.hu

Az Európai Parlament (EP) képviselői ősszel új jogszabályokat fogadnak el többek között a minimálbérről, az energiabiztonságról, a nemek közötti egyenlőségről és a mesterséges intelligenciáról – olvasható az Európai Parlament honlapján.

A megfelelő minimálbérekről szóló első uniós jogszabályt a tervek szerint szeptemberben fogadja el az Európai Parlament. A jogszabály előírja, hogy az uniós országoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a nemzeti minimálbérük tisztességes életszínvonalat biztosítson. A képviselők azt várják, hogy a szabályok reálbér-növekedést eredményeznek majd, és hozzájárulnak a munkahelyi szegénység és a nemek közötti bérszakadék csökkentéséhez.

Augusztustól hatályos EU irányelvek és az Mt. várható módosításai – videó

A megfelelő minimálbérekről szóló első uniós jogszabály tervezett elfogadásán túl a Parlament többek között az alábbi jogszabályokat, irányelveket vitatja meg 2022 második félévében:

  • A Parlament szavazni fog a mesterséges intelligencia (MI) használatára vonatkozó új jogszabályokról is. A törvénynek ki kell aknáznia a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket olyan területeken, mint az egészségügy, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás. A képviselők szeretnék, ha az Unió vezető szerepet vállalna a területen, és olyan egyértelmű normákat határozna meg, amelyek tükrözik az uniós értékeket és biztosítják az alapvető jogok védelmét.
  • A Parlament várhatóan zöld utat ad az úgynevezett „nők az igazgatótanácsokban” irányelvnek, mely átlátható felvételi eljárásokat vezet be a vállalatoknál, hogy a nem ügyvezető igazgatói posztok legalább 40 százalékát vagy az összes igazgatói poszt 33 százalékát az alulreprezentált nem töltse be.
  • A képviselők tárgyalásokat kezdenek a Tanáccsal a bérek átláthatóságáról szóló irányelvről is, amely arra kötelezne bizonyos vállalatokat, hogy nyilvánosságra hozzák az azonos pozícióban és funkcióban dolgozó férfiak és nők fizetését, megkönnyítve ezzel a fizetések összehasonlítását és a nemek közötti bérszakadékok feltárását.
  • A képviselők továbblépnek egy olyan irányelvvel kapcsolatban, amely a digitális platformok – például az Uber és a Deliveroo – munkavállalói jogainak javítását célozza. A javasolt szabályok célja annak biztosítása, hogy ezek a munkavállalók a munkarendjüknek megfelelő foglalkoztatási státuszt kapjanak. Becslések szerint az EU-ban működő 10 platformból kilenc jelenleg egyéni vállalkozónak minősíti a rajtuk keresztül dolgozó embereket. A platformokon keresztül dolgozó 28 millió emberből 5,5 millió jelenleg tévesen szerepelhet ebben a kategóriában. Ennek következtében az emberek egy része nem élvezi a munkavállalói státusszal járó munkaügyi és szociális jogokat.
  • A képviselők szavaznak majd a kriptovaluták uniós jogi keretéről is. A Parlament és a Tanács által júniusban elfogadott szabályok a piaci manipuláció elleni intézkedéseket, valamint a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és más bűncselekmények megelőzését tartalmazzák. A cél továbbá a fogyasztók jobb tájékoztatása a kriptovalutákkal és a nem-pénzalapú tokenekkel (NFT) kapcsolatos kockázatokról, költségekről és díjakról.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink