hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két munkakör egy munkaviszonyban: van-e rá lehetőség?

  • adozona.hu

Lehetséges-e 35 plusz 5 órában két különböző tevékenység elvégzésére megosztani egy adott munkakört, és e szerint foglalkoztatni a munkavállalót? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy munkavállaló eddig 40 órában dolgozott eladóként egy üzletben. Ezen munkaviszony változna olyan módon, hogy heti 35 órát dolgozna továbbra is eladóként, normál munkarendben, és 5 órában más tevékenységet látna el, egyenlőtlen munkarendben (jellemzően hétvégén dolgozna). Ez így lehetséges? A T1041-es nyomtatványon módosítanom kell az eredeti munkakört 35 órára, és be kell jelentenem egy 5 órásat? Vagy inkább két munkaszerződéssel legyen foglalkoztatva?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mivel a másik munkakörbe tartozó teendők nem képezik az eladói munkaköri feladatok részét és a két munkakör elkülönül egymástól, megítélésem szerint erre a feleknek külön kellene létrehozniuk egy másik munkaviszonyt. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) ugyanis nem tiltja, hogy azonos felek között egyszerre több munkaviszony is fennálljon párhuzamosan, noha ilyenkor fokozottan kell ügyelni a joggal való visszaélés elkerülésére (a munkáltató ne ezzel a megoldással hosszabbítsa meg a munkavállaló rendes munkaidejét).

Elérhető a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele.

Megjegyzem azonban, hogy ismert olyan álláspont is, amely szerint azonos felek között több munkaviszony eleve nem létesíthető, továbbá azonos felek között létesített munkaviszonyon belül a felek többes munkakört is meghatározhatnak. Ezért nem tudok egyértelmű választ adni a kérdésre (én az előbbi álláspontot követem, mely esetben módosítani kellene a nyomtatványt). A többes jogviszonnyal kapcsolatban eltérőek a jogi vélemények. Fontos, hogy az alapvető jogelvek ne sérüljenek, továbbá ne a felek valós akaratával ellentétesen kerüljön sor a második jogviszony létesítésére.

Amire szigorúan ügyelni kell két munkaviszony esetén: a munkavégzési időszakok nem eshetnek egybe, a munkaidő mértékére vonatkozó korlátozások a különböző jogviszonyokban nem adhatók össze. A párhuzamosan fennálló jogviszonyokból eredő jogok és kötelezettségek jogviszonyonként külön-külön bírálandók el. Például, a munkavállalót a szabadság, a betegszabadság, a végkielégítés stb. minden munkaviszonyában megilleti, ha ezek jogosultsági feltételei az egyes jogviszonyaiban külön-külön is fennállnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink