Kötelező-e a felmondás alatti munkavállalónak is megadni a cégnél foganatosított béremelést?

  • adozona.hu
2

Felmondási idő alatti munkavállalónak is meg kell-e adni a bérfejlesztést, amelyet a cég év elején foganatosít? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: amennyiben a munkavállaló január hónapban felmond, de a felmondási idejét kitölti, kötelesek vagyunk februárban az ő bérét is megemelni a többi dolgozóéhoz hasonlóan? Ha nem dolgozna a felmondási idő alatt, akkor már rég elköszöntünk volna egymástól, és a tavalyi bérének megfelelő összeggel lett volna kifizetve a felmondási idő végéig. Van lehetőségünk, hogy nem emeljük a bérét?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nézzük, mit mond erre a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.törvény (Mt.)!

További munkajogi témájú írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, munkajogi iratmintatárunkat 15 százalékos kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg. Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele

Nem teljesen világos, hogy miért emelnek bért. Valamennyi munkavállalót érintő bérfejlesztés történik? Amennyiben igen, szerintem ebből a felmondási idejét töltő munkavállaló sem hagyható ki. Az egyenlő bánásmód követelményét (2003. évi CXXV. törvény) ugyan nem sérti (nincsen védett tulajdonsága), de joggal való visszaélést megállapíthat a bíróság.

Más lenne a helyzet olyan adható juttatások esetében, mint pl. a jutalom feltéve, hogy annak szabályait a munkáltató előzetesen meghatározta.

Olvasónk további kérdést fűzött a válaszhoz: azt szeretném még kérdezni, hogy amennyiben a dolgozó egy adott feladatot nem végzett el, azt visszautasította, pedig a munkaköri leírásában szerepel, semmi különleges feladat nem volt, első felindulásában beadta a felmondását, a munkáltató ezt elfogadta, valószínű, hogy a munkáltató is felmondott volna emiatt, de nem első felindulásból. Ennek tükrében, ha nem kap béremelést februárban januártól visszamenőleg, akkor is megtámadható a munkáltató, mint aki a joggal visszaél?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Jogászként nem azért mondunk „attól függ” válaszokat, hogy a felelősséget kerüljük, hanem mert ezek tényállásfüggő körülmények. Adott esetben védhetőnek tartom azt is, ha nem kap béremelést az érintett, és ennek hátterét a fentebb írt módon egy esetleges munkaügyi vitában dokumentálni tudják.

Csak emiatt egyébként sem valószínű munkaügyi jogvita a felek között pláne, hogy annak kimenetele sem egyértelmű.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
dr. Kéri Ádám

Tisztelt Kérdező,

a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) a következőket mondja:

287.§ (2): A munkáltató – az (1) bekezdéstől eltérően – a munkavállalóval szemben a munkaviszonnyal összefüggő és a kötelező legkisebb munkabér [153. § (1) bekezdés a) pont] háromszorosának összegét meg nem haladó igényét fizetési felszólítással is érvényesítheti. A fizetési felszólítást írásba kell foglalni.

A következő kérdés az, hogy megtagadhatja-e ezt a munkavállaló, mivel, ha megteszi, a munkáltató az igényét kizárólag bírósági úton érvényesítheti. Véleményem szerint ugyanis levonásnak sincs helye a későbbi juttatásokból (pl: szabadságmegváltás stb.) az alábbiak szerint:
161. § (1) A munkabérből való levonásnak jogszabály vagy – a levonásmentes munkabérrészig – végrehajtható határozat alapján van helye.    
(2) A munkáltató követelését a munkabérből levonhatja
a) a munkavállaló hozzájárulása alapján a levonásmentes munkabérrészig, vagy
b) ha az előlegnyújtásból ered.

A válaszomban foglaltak szerint többféle értelmezése is lehet a helyzetnek jogilag. Lehet arra hivatkozni, hogy a munkáltató joggal való visszaélést követetett el, mivel minden munkavállalót emelésben részesített kivéve a felmondásukat töltőket. Ebben az esetben az önkényes eljárás képezné a jogsértés alapját. Munkaügyi bíróság azonban megállapíthatja azt is, hogy ez nem volt önkényes és nem elvárható a munkáltatótól, hogy a felmondási idejüket töltőket is kompenzálja. Szerencsésebb, ha ezt a munkáltató egy szabályzatban előre már lefekteti.
Tisztelettel:
dr. Kéri Ádám

Kérdezzőnek

Tisztelt Szakértő!

Az én kérdésem Önök felé az volna, hogy a munkavállaló felmondott Február elején és jelenleg a felmondási idejét tölti ki.
Pár nappal később készhez kapott egy fizetési felszóltást, hogy téves utalás miatt, utalja vissza az összeget a munkáltatónak ez pontosan az az a százalék amiben a hasonló munkakörben dolgozók kaptak a cégnél való éves emelés mértékét tekintve (évente egyszer van béremelés a cégnél). Megteheti a munkáltató, hogy a felmondás miatt, annak az egy dolgozónak vissza kérik a béremelés nettó összegét és a tavalyi bérkifezisét alkalmazza a felmondási idejét töltő munkavállalónál visszamenőleg? Így, csorbulhat-e a munkavállaló joga vagy, fennáll annak lehetősége, hogy a munkáltató joggal való visszaéléssel vonta meg a béremelést a dolgozótól?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3