10 találat a(z) Gt. cimkére

Ptk. alá bejelentkezés 3 millió forint feletti törzstőke esetén Kérdés

A Ptk. hatályba léptetéséről rendelkező eredeti törvény szerint nem kötelező csak azért módosítani a társasági szerződést, mert az a Gt.-re hivatkozik, hanem megengedett ilyen esetben a módosítást akkor végrehajtani, ha egyéb okok miatt a társasági szerződést módosítani szükséges. Ezzel ellentétes álláspont olvasható a "Kft.-k figyelem: van miről agyalni a tőkeemelési haladék ellenére is" című cikkben. Kérem a kérdéskörrel kapcsolatos jogi szakvéleményük megküldését. Köszönöm.

Kft. osztalékkifizetés Kérdés

Tisztelt Dr. Szeilert Nikolett! 500 ezer forint jegyzett tőkéjű cég osztalékkifizetésével kapcsolatosan tettem fel kérdést, miszerint fizethet-e ki osztalékot (esetében az 500 ezer forint, vagy a 3 millió forint jegyzett tőkét kell-e "tartani") azt a választ kaptam, hogy ha rá az új Ptk. vonatkozik, nem fizethet osztalékot. Jól gondolom, hogy ha nem történt egyáltalán semmilyen módosítása a társasági szerződésnek a 2012-es alapítás óta, akkor rá a régi Gt. vonatkozik, és az 500 ezer forint korlátot vizsgálva fizethet osztalékot? Remélem, elég információt tudtam adni válaszához. Üdvözletem!

Ptk-ban szereplő Gt.-szabályok Kérdés

A Gt. úgy szabályozott, ha a saját tőke a jegyzett tőke alá esett, hogy az ügyvezetőnek intézkednie kellett a megszűnésről a tőke feltöltéséről vagy az átalakulásról. Hol van ez a szabály a 2014. évre vonatkozóan, mire lehet hivatkozni, amikor fel akarjuk hívni az ügyvezető figyelmét, hogy a szükséges intézkedést megtegye?

Osztalékelőleg: most még választhat a régi és az új szabályok közül Cikk

Bár a márciustól hatályos új Ptk. megváltozott feltételekkel teszi lehetővé az osztalékelőleg kifizetését – az áttérés folyamatában elbizonytalanodott – cégvezetők sokszor nem tudják felmérni, hogy a hatályos régi és az elérhető új szabályrendszer közül melyiket érdemesebb választaniuk – derül ki a MAZARS legfrissebb jelentéséből. A vezető könnyvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint előnyök és hátrányok is adódhatnak a régi és az új szabályok közötti különbségekből, ezért adott esetben az új Ptk.-ra való áttérés időpontját is érdemes lehet ehhez időzíteni.

Tulajdonosi arányoktól eltérő mértékű osztalékfizetés Kérdés

Az új Ptk. szerint van-e lehetőségük a tulajdonosoknak arra, hogy osztalékfizetés során eltérjenek a tulajdonosi arányoktól? Erre a Gt. korábban lehetőséget adott, amennyiben a társasági szerződésben erről külön határoztak. A jelenlegi Ptk. szerint hogyan lehet ezt megoldani? Köszönettel: vbtax

Beltag munkaviszonya az új Ptk.-ban Kérdés

Ajz új Ptk. hatálybalépéséig a beltag munkaviszonyának kérdését rendezte a Gt. (ha a társasági szerződés tartalmazta, lehetett munkaviszonyban). Tartalmaz-e valamilyen szabályt erre a kérdésre a 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk., és ha igen, mit?

Ugrásra készek a befektetők? Könnyítések sorát hozza az új Ptk. Cikk

Lényegesen egyszerűbb lesz a hazai vállalkozásokba befektetők dolga a márciustól életbe lépő új Ptk.-nak köszönhetően, ugyanis a társasági jogot érintő passzusok számos korábbi, problémás cégjogi szabályt átalakítanak – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb tanulmányából. Különösen a kockázatitőke-befektetők és az M&A tranzakciót tervezők profitálhatnak az új szabályozásból.

Átalakulás kft-ből bt-vé Cikk

A következő hónapokban-években bizonyára sok kft átalakul bt-vé, ha nem akarják vagy nem tudják előteremteni az új Ptk. által előírt legalábbb 3 millió forintos törzstőkét. Olvasónk átalakuláshoz kapcsolódó kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Bújócska a mérlegben – erre is figyeljen, ha a tagi hiteleket még nem fizette vissza a cége Cikk

Sok cég – és így könyvelőik – életét keseríti meg a könyvelésben évek óta bennragadt tagi hitel, amelynek visszafizetésére a vállalkozás helyzetében nincs esély. A számviteli törvény ad némi esélyt ennek ügyes elrejtésére!

Meddig halmozhatja adósságait egy cég? Kérdés

Mit tegyen egy cégtulajdonos, akinek vállalkozása veszteséges? Meddig halmozhatja adósságait a hitelezők felé, s a vezető tisztségviselő saját vagyonával felelős lehet-e a jövőben az okozott kárért? Olvasónk kérdésére a Csurgay Ügyvédi Iroda munkatársai válaszolnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs