123 találat a(z) Ptk. cimkére

Egyhangú döntés és kapcsolt vállalkozás Kérdés

Pótbefizetés 2 Kérdés

Kártérítés vagy kártalanítás: különbségek a Ptk. és az áfatörvény alapján Cikk

A gazdasági/üzleti életben gyakran előforduló jelenség az, hogy – például – a vevő és az eladó, a megbízó és a megbízott, a bérbeadó és a bérlő közötti jogviszonyban a felek nem úgy teljesítenek, ahogy a közöttük fennálló megállapodás alapján kellene. Ebből a nem rendeltetésszerű teljesítésből adódóan valamelyik félnek kára keletkezik, amit a polgári törvénykönyv is ismer és szabályoz a kártérítés és a kártalanítás jogintézményével.

Tagnak nyújtott kölcsön kamata Kérdés

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Módosul a Ptk. – a leválás mint új jogintézmény Cikk

2023. június 21-én, a 2023/89. számú Magyar Közlönyben jelent meg az Országgyűlés által újonnan elfogadott, a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokról szóló 2023. évi XXXIX. törvény, mely több fontos jogszabályt, köztük a polgári törvénykönyvet is módosítja.

Határidő-számítás késedelmi kamat esetén Kérdés

Kúriai döntés üzleti titok megsértéséről munkaviszony fennállása alatt Cikk

Új, üzleti titok megsértésével kapcsolatos bírósági döntést tettek közzé 2023. februárjában. A jogvita kapcsán a Kúria megállapította, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkáltató sérelmére üzleti titkot sértő magatartást tanúsít, úgy az üzleti titokról szóló 2018. évi LIV. törvény (Üttv.) rendelkezései nem függetleníthetőek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) vonatkozó rendelkezéseitől, hanem azokkal együtt kell alkalmazni őket.

Egyszemélyes kft. ügyvezetője lehet-e egyszerre munkáltató és munkavállaló? Cikk

Egyszemélyes kft. tulajdonosa ügyvezető a cégben. Alkalmazhatja-e saját magát munkaviszonyban? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Kölcsön kamata Kérdés

A kormány befagyasztotta a késedelmi kamatokat Cikk

Egy e hét szerdán megjelent kormányrendelet maximalizálja az érvényesíthető késedelmi kamat mértékét, felülírva a Polgári Törvénykönyv általános szabályait és a már megkötött szerződéseket. Ez az intézkedés feltehetőleg az infláció kordában tartását célozza. A változást a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársa, dr. Hegyi Áron foglalta össze röviden.

A nap kérdése: szabályos-e aláíráspecsét használata utalványozáskor, illetve szerződéseken? Cikk

100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. vagyunk. Elfogadható-e jogilag, hogy az ügyvezető aláírási bélyegző készítésével váltsa ki az aláírását a szerződéseken, számlákon? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Kötelezettségvállalás-utalványozás pecséttel? Kérdés

A nap kérdése: munkaszerződések esetében jogilag szabályos-e az elektronikus aláírás? Cikk

Munkaszerződések aláírása lehetséges-e, jogilag biztonságos-e elektronikus aláírással? Ha igen, melyik fajta aláírás elfogadható? Például AVDH megfelelő-e a magánszemély részéről, akár a cég részéről is? Ugyancsak a cég részéről szerződések vagy kilépő dokumentumok aláírására az AVDH elfogadható-e, vagy milyen típusú aláírás fogadható el? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

40 százalékos kata: mit jelent a kapcsoltság kisadózóknál? Cikk

Katás vállalkozásoknál a 40 százalékos adó megfizetése miatt is rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a kapcsoltsági viszony fogalmával. Kétrészes cikkünk a kataalanyok szempontjából vizsgálja a kapcsoltsággal összefüggő jogszabályi rendelkezéseket, és példákkal szemléltetve mutatja be ezek gyakorlati alkalmazását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink