98 találat a(z) Ptk. cimkére

Harmadik országbeli ügyvezető 2. Kérdés

Munkavállalói képviselet felügyelőbizottságban Kérdés

Közeli hozzátartozók közötti pénzajándék Kérdés

Szabályszerű felmondás nélkül jár az elmaradt munkabér? Cikk

A munkáltató a munkavállalónak felmondott, vagy legalábbis szándékában állt, de mivel ezt nem közölte a munkavállalóval szabályszerűen, később jogvitához vezetett, amelyre végül a Kúria tett pontot. A munkavállaló sérelmezte, hogy a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos igazolásokat nem kapta kézhez, illetve igényt tartott az elmaradt munkabérére. Cikkünk összegzi a Kúria döntését, illetve ismerteti a jogeset tanulságait.

Egyszemélyes kft. tagja munkaviszonyban: itt a jogi levezetés, miért lehetséges Cikk

Újra és újra felmerülő kérdés olvasóink körében, hogy egyszemélyes kft. tagja létesíthet-e saját magával munkaviszonyt az egyszemélyes kft.-ben. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk kérdésre válaszolva részletesen levezeti, miért lehetséges ez.

Kapcsolt vállalkozás vagy nem kapcsolt: az itt a kérdés Cikk

A kapcsolt vállalkozások körének meghatározása nem egyszerű feladat, ezzel gyűlt meg a baja olvasónknak is. A kérdést Erdős Gabriella adószakértő tisztázta.

Tagi kölcsön aláírói Kérdés

Tulajdonosoknak adott céges kölcsön kamata, könyvelése, elengedése Cikk

A cég a tulajdonosnak (kft. és 50 százalékban tulaj) adott kölcsön az előző évben. Ekkor az adott kölcsön után szükséges kamatot felszámolni? Ha igen, akkor milyen mértékűt? Milyen könyvelési mechanizmust kell alkalmazni? Illetve mi történik akkor – mindkét fél szempontjából a következő évben vagy később –, ha a cég ezt a követelését elengedi? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Saját üzletrész térítésmentes átadása gazdasági társaság tagnak Kérdés

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt Kérdés

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 21/2006 IM-rendelet 6. melléklete tartalmazza a kft. társaságiszerződés-mintáját, és ez a minta a 10.3 pontban az alábbiakat mutatja: „10.3. Osztalékra az a tag jogosult, aki * a) az osztalékfizetésről szóló döntés meghozatalának időpontjában a társasággal szemben a tagsági jogai gyakorlására jogosult. b) a tárgyév ....................... hónap ...... * napjáig a társasággal szemben a tagsági jogai gyakorlására jogosult volt. A b., pont alapján (amennyiben a tárgyév az osztalék alapját képező eredmény évét jelenti) az előző évben tulajdoni jogviszonnyal rendelkező tagok részére, akik év közben üzletrészük eladásakor az addigi eredményre tekintettel osztalékelőleget vettek fel, osztalék fizethető. Tehát az osztalékelőleg sorsa rendezhető. Azonban a Ptk. mintha ilyenre nem adna lehetőséget, ott csak az osztalékfizetés időpontjában aktuális tagok szerepelnek. Ez egy alacsonyabb jogszabály, és mint ilyen. a Ptk.-t nem írhatja felül, csak benne maradt egy régi pont, amely már nem használható, vagy esetleg a Ptk. valamilyen módon mégis lehetőséget ad ilyen esetben a volt tagok részére, hogy az osztalékelőlegből osztalék váljon? Köszönettel.

Bt. ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben akalkult egy katás bt. A kültag az ügyvezető, de személyesen közreműködik is a cégben. Katasként be lett jelentve alakuláskor, és a katát folyamatosan megfizette. Most derült ki, hogy a társasági szerződésben az áll, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban végzi. Munkaszerződés nem készült, munkaviszony-bejelentés sem történt, járulékokat sem fizetett. Hogyan lehet ezt visszamenőleg korrigálni? Állítólag az új Ptk. szerint egy aláhúzás nem dönthet a munkaviszonyról. Azt kell vizsgálni volt-e munkaszerződés. Kinek higgyünk? Köszönöm.

A felügyelőbizottság működése, felelőssége, munkavállalói küldöttek Cikk

A felügyelőbizottsági tagok az ellenőrzési kötelezettségük elmulasztásával vagy nem megfelelő teljesítésével a jogi személynek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felelnek a jogi személlyel szemben.

Alvállalkozói teljesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelei számára reklámkampányok létrehozásával foglalkozó társaság a reklámok legyártásához és kihelyezéséhez/eltávolításához külső vállalkozót vesz igénybe. Minősíthetők-e a reklámkampányok létrehozására és az ehhez szükséges reklámhordozók legyártására, valamint a kihelyezésükre, majd eltávolításukra vonatkozóan külső vállalkozók igénybevételére kötött szerződések vállalkozói-alvállalkozói kapcsolatoknak, illetve a Ptk. előírásaiból az következik, hogy vállalkozó-alvállalkozó kapcsolat csak – az építési-szerelési munka elvégzése, – a technológiai szerelési munka elvégzése, – a műszaki-gazdasági tervezőmunka elvégzése, – a kutatómunka végzése, – az utazási szerződéshez kapcsolódó szolgáltatás nyújtása során lehet? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Osztalékelőleg az első gazdasági évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Ptk. alábbi részlete azt jelenti, hogy az első gazdasági évben, vagyis amíg egy társaság nem rendelkezik az első elfogadott beszámolóval, nem hagyhat jóvá osztalékelőleget? Tehát legkorábban osztalékelőleg az első elfogadott beszámolót követően lehetséges csak? Ptk. 3:186. § (1) A taggyűlés két, egymást követő beszámoló elfogadása közötti időszakban osztalékelőleg fizetéséről határozhat, ha... Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close