hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tilos a próbamunka, a próbaidő alatt lehet tesztelni a munkavállalókat

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A próbaidő nevében szerepel a rendeltetése, ami az, hogy a munkáltató és a munkavállaló kipróbálják egymást, és ettől tegyék függővé a jövőbeli együttműködésüket. Ha bármelyik félnek nem felelnek meg a munkaviszony körülményei, a másik fél mentalitása stb., akkor indoklás nélkül azonnal felmondhatják a szerződést. Éppen ezért sem felel meg a törvénynek a munkáltatók azon gyakorlata, hogy a munkaviszony létesítését megelőzően próbamunka keretében dolgoztassák a munkavállalót.

Próbaidő tartama, meghosszabbítása, ismételt alkalmazása

A felek nem kötelesek próbaidőben megállapodni, ha viszont erre sor kerül, azt jogszerűen csak a munkaszerződésben tehetik meg, és kizárólag a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő időre. Ebből következően, ha nem foglalták írásba a munkaszerződést, abban az esetben nem is köthettek ki próbaidőt (szóban érvénytelen az erre vonatkozó megállapodás!), tehát téves az a gyakorlat, mely szerint ilyen esetben is bármelyik fél azonnali hatályú felmondással élhet. Három hónapnál rövidebb tartam kikötése esetén a próbaidő meghosszabbítható legfeljebb egy alkalommal, azonban összességében így sem haladhatja meg a három hónapot. Hosszabbítás esetén módosítani kell a munkaszerződést.

Próbaidő kikötésére mind határozott, mind határozatlan idejű munkaviszony esetén lehetőség van. Arra azonban ügyelni kell, hogy a próbaidő mértéke ne egyezzen meg a határozott idejű munkaviszony tartamával, mivel ez joggal való visszaélést valósíthat meg. A munkaszerződésben meg kell határozni a próbaidő teljes tartamát, mivel a törvény nem tartalmaz általános mértéket. Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap lehet. A kollektív szerződés viszont csak a próbaidő tartamáról rendelkezhet, az arra vonatkozó megállapodást minden esetben rögzíteni kell a munkaszerződésben.

Rendelje meg webáruházunkban most 15% kedvezménnyel Munkaügyi szerződés- és iratmintatárunkat!
Kiadványunkban 113 szerződés- és iratmintát talál 38 csoportban, amelyek segítségével könnyedén új szerződéseket köthet, könnyebbé teheti a személyügyi nyilvántartást, munkaszervezést és dokumentálást!

Egymást követő határozott időtartamú munkaviszonyok létesítésekor nem lehet újra próbaidőt kikötni a határozott idő meghosszabbításakor, de rövid időn belüli ismételt határozott idejű munkaszerződés megkötésekor is jogellenes az újabb próbaidő kikötése, mivel az a munka törvénykönyve (Mt.) 45. paragrafusának (5) bekezdésébe ütközik. Ezzel szemben, amikor egy hosszabb megszakítást követően létesítenek a felek ismételten újabb határozott idejű munkaviszonyt, amelynek során újra próbaidőt kötnek ki, akkor – mivel konszenzussal állapodnak meg a szerződési feltételekről – jogszerű lesz a kikötés. Az is egyértelmű a bírósági gyakorlat alapján, hogy jogutódlás esetén jogellenes próbaidőt meghatározni (BH 2009.90.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a munkaviszony megszüntetésére, az egyenlős bánásmódra, a szabadság kiadására vonatkozó, valamint a közszférában dolgozókra érvényes speciális szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3