hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sajátjogú nyugdíjas foglalkoztatása munkaidőkeretben

  • adozona.hu

Sajátjogú nyugdíjas foglalkoztatható-e hathavi munkaidőkeretben, kamionsofőr munkakörben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: sajátjogú nyugdíjas munkavállalót szeretnénk alkalmazni munkaviszonyban, kamionsofőr munkakörben. Lehet-e őt 6 havi munkaidőkeretben foglalkoztatni? Továbbá, ha jól tudom, 20T1041 formanyomtatványon nem kell őt jelenteni, de a 08-as adatszolgáltatásnál igen. A gyakorlatban hogyan zajlik a munkaviszony létrejötte? Rögzítem az adatait a könyvelőprogramban, munkaszerződés elkészítése a kötelező mellékletekkel? Semmilyen jelentési kötelezettségem nincs a munkaviszony létrejöttét illetően? Másik kérdésem a munkaidőkeretre vonatkozik, melyet 2020. január 1. naptól alkalmazunk (hathavit, kamionsofőr munkakörökben). A júniusi számfejtésnél mutatkozott először a munkaidőkeret-elszámolás. A bérjegyzéken két tétel szerepel ezzel kapcsolatban: túlóraalap (100 százalék), továbbá munkaidőkeretre jutó túlóra (50 százalék). Ön szerint megfelelő az elszámolás?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) általános szabálya feljogosítja a munkáltatót a munkaidő tartamának legfeljebb 4 hónap vagy 16 hétben történő meghatározására. Ugyanakkor a 94. § (2) bekezdése szerint a munkáltató kivételes esetekben a rugalmas munkaidő-szervezés érdekében legfeljebb 6 hónap vagy 26 hét munkaidőkeretet határozhat meg. Ezek a következők:

a) a megszakítás nélküli,
b) a több műszakos, valamint
c) az idényjellegű tevékenység keretében,
d) a készenléti jellegű, továbbá
e) a 135. § (4) bekezdésében meghatározott munkakörben
foglalkoztatott munkavállaló esetében.

A 135. § (4) bekezdés szerinti belföldi és nemzetközi közúti személyszállítás és árufuvarozás körében forgalmi utazó munkavállaló a fenti e) pontba beletartozik, így nincs akadálya a hathavi munkaidőkeretnek. A feleknek egymással írásban munkaszerződést kell kötniük. A munkáltató köteles továbbá gondoskodni az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálat elvégzéséről, annak megszervezéséről és költségeinek megtérítéséről. Ha a sajátjogú nyugdíjas a munkavállaló, abban az esetben 2020. július 1-jétől bármilyen jogviszonyban dolgozik, nem biztosított, így 20T1041 formanyomtatványon nem kell őt jelenteni, de a munkabére kapcsán a 08-as bevallást be kell adni.

A bérjegyzéken szereplő tételek helyesek, ezek mellett még felmerülhetnek egyéb speciális körülmények, melyek megalapozhatnak bérpótlék-fizetési kötelezettséget, így éjszakai munkavégzés, munkaszüneti napon történő munkavégzés, műszakpótlék. A munkaidőkeretre jutó túlóra mellett a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés is felmerülhet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close