hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka vasárnap és munkaszüneti napon: mennyi bérpótlék jár?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária

A Munka törvénkönyve célja, hogy a pótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítsa, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap, illetve munkaszüneti napon (rendes munkaidőben). Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik (például a kizárólag e napon részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén), nem jogosultak pótlékra.

A Munka törvénykönyve (Mt.) szerint a vasárnap rendes munkaidőben foglalkoztatható munkavállalóknak csak meghatározott köre jogosult a 140. § (1) bekezdés szerinti 50 százalékos bérpótlékra azzal, hogy kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján ez a pótlék a törvényben meghatározott munkavállalókon kívül más munkavállalók részére is megállapítható.

A vasárnapi munka pótlékára jogosult a többműszakos tevékenység keretében, a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló, és a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló.

A régi Mt-hez képest a hatályos rendelkezések kedvezőbbek, ugyanis ezt a pótlékot azok a munkavállalók is megkaphatják, akik erre korábban nem voltak jogosultak. 

Míg 2012. július 1-je előtt csak a három- vagy ennél többműszakos munkarendben foglalkoztatott munkavállaló volt jogosult e pótlékra, addig az új Mt. a többműszakos tevékenység keretében foglalkoztatottakat jogosítja a pótlékra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs