hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Apák pótszabadsága 2013-ban

  • Dr. Hajdu-Dudás Mária
2

Napi 12 órás munkarend esetén hogyan kell kiadni gyermek születése esetén az apának az 5 nap pótszabadságot? Olvasói kérdésre, az Adózóna munkajogásza, dr. Hajdú-Dudás Mária válaszol.

A tényleges munkanapokra 12 órát, de igy marad töredék 4 óra.Vagy csak 8 órát , és minden olyan munkanapra, ahol egyébként 12 órás munkarendje lenne, igy 5 napot megkapná, napi 8 órával elszámolva. Mi lenne a helyes eljárás?

A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Az eddigiektől eltérően – a napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő-beosztás esetén – a szabadságot munkaórákban kell nyilvántartani és elszámolni, és a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos (azaz jelen esetben 12 óra) tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól (így az elsőként írt megoldás a helyes). Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni (egy naptári hét szabadság öt munkanap kiadott szabadságot jelent, ami 40 óra munkavégzés alól mentesít).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
dudas.dr

Alapvetően igen, azonban az új Mt. szerint amennyiben a munkaidő-beosztás az általánostól eltérő, a munkavállaló a szabadság kiadása során a számára az adott napra ténylegesen beosztott munkaórákra mentesül a munkavégzés alól, és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámmal kell elszámolni és nyilvántartani.

Kónya Sárma

A szabadságot természetes napban kell nyilvántartani és elszámolni, nem?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya - kiva

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szociális gondozói díj

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Bértámogatás – családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close