hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Apák pótszabadsága 2013-ban

  • Dr. Hajdu-Dudás Mária
2

Napi 12 órás munkarend esetén hogyan kell kiadni gyermek születése esetén az apának az 5 nap pótszabadságot? Olvasói kérdésre, az Adózóna munkajogásza, dr. Hajdú-Dudás Mária válaszol.

A tényleges munkanapokra 12 órát, de igy marad töredék 4 óra.Vagy csak 8 órát , és minden olyan munkanapra, ahol egyébként 12 órás munkarendje lenne, igy 5 napot megkapná, napi 8 órával elszámolva. Mi lenne a helyes eljárás?

A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Az eddigiektől eltérően – a napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő-beosztás esetén – a szabadságot munkaórákban kell nyilvántartani és elszámolni, és a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos (azaz jelen esetben 12 óra) tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól (így az elsőként írt megoldás a helyes). Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni (egy naptári hét szabadság öt munkanap kiadott szabadságot jelent, ami 40 óra munkavégzés alól mentesít).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
dudas.dr

Alapvetően igen, azonban az új Mt. szerint amennyiben a munkaidő-beosztás az általánostól eltérő, a munkavállaló a szabadság kiadása során a számára az adott napra ténylegesen beosztott munkaórákra mentesül a munkavégzés alól, és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámmal kell elszámolni és nyilvántartani.

Kónya Sárma

A szabadságot természetes napban kell nyilvántartani és elszámolni, nem?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kényszertörlés alatt álló cég

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X