hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi tartozik bele a munkakörbe, meddig mehet el a munkáltató?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Egy korábbi sajtóhír (nepszava.hu) szerint rendkívüli felmentéssel bocsátotta el a Pécsi Tankerületi Központ az egyik pécsi gimnázium nevelés-oktatást segítő, művészeti oktatásban résztvevő munkatársát, aki egészségügyi okokra hivatkozva nem akart részt venni az iskola érettségik előtti vegyszeres fertőtlenítésében. Mi tartozik bele egy munkakörbe? Mennyire bővíthető a munkaköri leírás tartalma? Meddig mehet el a munkáltató?

A munkavállaló a munkaköri feladatait a munkáltatói jogkör gyakorlójának külön utasítása nélkül köteles elvégezni. A kiszámíthatóság, jogbiztonság és egyértelműség érdekében a munkáltató köteles legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatni a munkavállalót a munkakörébe tartozó feladatokról. Ez nem csak azért lényeges, mert a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 46. § (1) bekezdés d) pontja előírja, hanem mert egy esetleges jogvita vagy munkaviszony-megszüntetés esetén van mihez nyúlniuk a feleknek és nem több bírósági tárgyalás, valamint tanúk meghallgatását követően kell összerakni a feladatok jegyzékét.

Ugyanakkor a munkaköri leírás esetleges hiánya nem mentesíti a dolgozót azon feladatok ellátása alól, melyek külön megállapodás hiányában is a munkaköre részét képezik.

Olvassa el "Munkaszerződés módosítása, írásbeli jognyilatkozat közlése otthon dolgozók esetén" című írásunkat is!

A munkakör azoknak a feladatoknak az általános meghatározása, amelyeket a munkavállalónak a munkaszerződés alapján teljesítenie kell. A munkavállaló tehát csak olyan munkák elvégzésére utasítható, amelyek e feladatcsoportba tartoznak, ebből következően a munkaköri leírás nem lépheti át a szerződésben rögzített munkakör kereteit. Így például, ha a munkavállaló munkaköre HR vezető, ebbe értelemszerűen nem tartozik bele a gyógyítási vagy a takarítási teendők ellátása. Még abban az esetben sem, ha a munkaköri leírásban szerepelnének ezek a teendők, vagy az akár azt tartalmazza, hogy a dolgozó „köteles ellátni mindazon feladatokat, melyekre a munkáltató utasítja”.

Az egyéb teendő ellátására akkor kötelezhető a munkavállaló, ha az olyan feladatnak minősül, amely nyilvánvalóan része a munkakörnek. Ennek hiányában az utasítás jogszerűen megtagadható. Ez a megfogalmazás azonban arra nem hatalmazza fel a munkáltatót, hogy olyan feladat elvégzését rendelje el, amely nyilvánvalóan nem része a munkakörnek. És fordítva: ha a munkaköri leírás ugyan nem tartalmaz egy feladatot, de az egyértelműen a munkakör része, abban az esetben annak ellátását a munkavállaló nem tagadhatja meg.

Ha részletesebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát kiadói kedvezménnyel!

A munkavállaló köteles ellátni a munkaköréhez kapcsolódó, de a munkaköri leírásban nem szereplő eseti vagy rendszeres feladatokat, ha annak szükségessége felmerül vagy erre vezetőitől utasítást kap.

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan jogosult elkészíteni (kivéve, ha a felek a munkaszerződésben rendeznék a kérdést, ami a munkáltatói oldalon álló félnek nem javasolt), így egyoldalúan dönthet annak módosításáról, beleértve akár a bővítését is. Fontos azonban, hogy a munkavállaló a kibővített feladatkört is el tudja látni a beosztás szerinti rendes munkaidejében.

A közalkalmazotti jogviszonyra az Mt. szabályait a Kjt.-ben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a fentiek a bevezető részben megjelölt esetben is irányadóak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a helyettesítés, a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályait, valamint, hogy meddig mehet el a munkáltató a munkaköri feladatok módosítása körében a bírói gyakorlat szerint!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szabadságmegváltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close