hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi tartozik bele a munkakörbe, meddig mehet el a munkáltató?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Egy korábbi sajtóhír (nepszava.hu) szerint rendkívüli felmentéssel bocsátotta el a Pécsi Tankerületi Központ az egyik pécsi gimnázium nevelés-oktatást segítő, művészeti oktatásban résztvevő munkatársát, aki egészségügyi okokra hivatkozva nem akart részt venni az iskola érettségik előtti vegyszeres fertőtlenítésében. Mi tartozik bele egy munkakörbe? Mennyire bővíthető a munkaköri leírás tartalma? Meddig mehet el a munkáltató?

A munkavállaló a munkaköri feladatait a munkáltatói jogkör gyakorlójának külön utasítása nélkül köteles elvégezni. A kiszámíthatóság, jogbiztonság és egyértelműség érdekében a munkáltató köteles legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatni a munkavállalót a munkakörébe tartozó feladatokról. Ez nem csak azért lényeges, mert a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 46. § (1) bekezdés d) pontja előírja, hanem mert egy esetleges jogvita vagy munkaviszony-megszüntetés esetén van mihez nyúlniuk a feleknek és nem több bírósági tárgyalás, valamint tanúk meghallgatását követően kell összerakni a feladatok jegyzékét.

Ugyanakkor a munkaköri leírás esetleges hiánya nem mentesíti a dolgozót azon feladatok ellátása alól, melyek külön megállapodás hiányában is a munkaköre részét képezik.

Olvassa el "Munkaszerződés módosítása, írásbeli jognyilatkozat közlése otthon dolgozók esetén" című írásunkat is!

A munkakör azoknak a feladatoknak az általános meghatározása, amelyeket a munkavállalónak a munkaszerződés alapján teljesítenie kell. A munkavállaló tehát csak olyan munkák elvégzésére utasítható, amelyek e feladatcsoportba tartoznak, ebből következően a munkaköri leírás nem lépheti át a szerződésben rögzített munkakör kereteit. Így például, ha a munkavállaló munkaköre HR vezető, ebbe értelemszerűen nem tartozik bele a gyógyítási vagy a takarítási teendők ellátása. Még abban az esetben sem, ha a munkaköri leírásban szerepelnének ezek a teendők, vagy az akár azt tartalmazza, hogy a dolgozó „köteles ellátni mindazon feladatokat, melyekre a munkáltató utasítja”.

Az egyéb teendő ellátására akkor kötelezhető a munkavállaló, ha az olyan feladatnak minősül, amely nyilvánvalóan része a munkakörnek. Ennek hiányában az utasítás jogszerűen megtagadható. Ez a megfogalmazás azonban arra nem hatalmazza fel a munkáltatót, hogy olyan feladat elvégzését rendelje el, amely nyilvánvalóan nem része a munkakörnek. És fordítva: ha a munkaköri leírás ugyan nem tartalmaz egy feladatot, de az egyértelműen a munkakör része, abban az esetben annak ellátását a munkavállaló nem tagadhatja meg.

Ha részletesebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát kiadói kedvezménnyel!

A munkavállaló köteles ellátni a munkaköréhez kapcsolódó, de a munkaköri leírásban nem szereplő eseti vagy rendszeres feladatokat, ha annak szükségessége felmerül vagy erre vezetőitől utasítást kap.

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan jogosult elkészíteni (kivéve, ha a felek a munkaszerződésben rendeznék a kérdést, ami a munkáltatói oldalon álló félnek nem javasolt), így egyoldalúan dönthet annak módosításáról, beleértve akár a bővítését is. Fontos azonban, hogy a munkavállaló a kibővített feladatkört is el tudja látni a beosztás szerinti rendes munkaidejében.

A közalkalmazotti jogviszonyra az Mt. szabályait a Kjt.-ben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a fentiek a bevezető részben megjelölt esetben is irányadóak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a helyettesítés, a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályait, valamint, hogy meddig mehet el a munkáltató a munkaköri feladatok módosítása körében a bírói gyakorlat szerint!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close