hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaszerződés módosítása, írásbeli jognyilatkozat közlése otthon dolgozók esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Jelen járványügyi helyzetben egyre gyakrabban felvetődik a munkaszerződés módosításának szükségessége. Problémát okozhat ugyanakkor, hogy a munkavállalók jelentős része otthonról végzi a munkát, így a felek közvetlen kontaktusa korlátozott. A munkaszerződést módosítani ugyanakkor csak írásban lehetséges. Ezen túlmenően a munkáltató számos, egyoldalú döntését írásba kell foglalni. Hogyan lehet ezt jelen helyzetben megtenni? Az alábbi elemzésben ezekre a problémákra mutatjuk a megoldást.

Munkaszerződést módosítani csak írásban lehetséges

A veszélyhelyzet ideje alatt is sor kerülhet a munkaszerződés módosítására. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 44. paragrafusa kimondja, hogy a munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat. Az Mt. 22. paragrafusának (3) bekezdése pedig azt fekteti le, hogy a megállapodást, ha írásba kellett foglalni, módosítani vagy megszüntetni csak írásban lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkaszerződés módosítása is akkor érvényes, ha arra írásban kerül sor.  Nem megfelelő megoldás, ha ajánlott küldeményként postázzák a felek a jognyilatkozatukat.  

Munkáltatói jognyilatkozatok, melyeknél az írásbeliség feltétel

A munkáltató számos egyoldalú lépése írásbeliséget feltételez. Kizárólag írásban érvényes például a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontjának meghatározása, a munkaidőbeosztás közlése, a rendkívüli munkaidőnek a munkavállaló kérelmére írásban történő elrendelése, vagy például a teljesítménykövetelmény és a teljesítménybér közlése. Ezen túlmenően az Mt. 22. paragrafusának (1) bekezdése szerint a munkavállaló kérésére a munkáltató egyoldalú jognyilatkozatát akkor is írásba kell foglalni, ha az nem lenne kötelező. Ehhez kapcsolódóan a Kúria egy döntésében kifejtette, hogy ha a munkavállaló a munkaviszonyával kapcsolatos munkáltatói nyilatkozat írásba foglalását kéri, és a munkáltató e kötelezettségének nem tesz eleget, a munkavállaló jogszerűen tagadhatja meg annak a munkakörébe nem tartozó munka elvégzésére irányuló szóbeli utasításnak a végrehajtását, amelynek az írásba foglalását kérte (BH 1995.544.). A munkáltató számára ezen jognyilatkozatok írásba foglalása kötelező. Itt is ugyanaz a kérdés vetődik fel: mit ért a munkajog írásbeli jognyilatkozat alatt?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan értelmezendő a munkajogban az írásbeliség!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos cikkeinket ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink