hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaszerződés módosítása, írásbeli jognyilatkozat közlése otthon dolgozók esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Jelen járványügyi helyzetben egyre gyakrabban felvetődik a munkaszerződés módosításának szükségessége. Problémát okozhat ugyanakkor, hogy a munkavállalók jelentős része otthonról végzi a munkát, így a felek közvetlen kontaktusa korlátozott. A munkaszerződést módosítani ugyanakkor csak írásban lehetséges. Ezen túlmenően a munkáltató számos, egyoldalú döntését írásba kell foglalni. Hogyan lehet ezt jelen helyzetben megtenni? Az alábbi elemzésben ezekre a problémákra mutatjuk a megoldást.

Munkaszerződést módosítani csak írásban lehetséges

A veszélyhelyzet ideje alatt is sor kerülhet a munkaszerződés módosítására. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 44. paragrafusa kimondja, hogy a munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat. Az Mt. 22. paragrafusának (3) bekezdése pedig azt fekteti le, hogy a megállapodást, ha írásba kellett foglalni, módosítani vagy megszüntetni csak írásban lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkaszerződés módosítása is akkor érvényes, ha arra írásban kerül sor.  Nem megfelelő megoldás, ha ajánlott küldeményként postázzák a felek a jognyilatkozatukat.  

Munkáltatói jognyilatkozatok, melyeknél az írásbeliség feltétel

A munkáltató számos egyoldalú lépése írásbeliséget feltételez. Kizárólag írásban érvényes például a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontjának meghatározása, a munkaidőbeosztás közlése, a rendkívüli munkaidőnek a munkavállaló kérelmére írásban történő elrendelése, vagy például a teljesítménykövetelmény és a teljesítménybér közlése. Ezen túlmenően az Mt. 22. paragrafusának (1) bekezdése szerint a munkavállaló kérésére a munkáltató egyoldalú jognyilatkozatát akkor is írásba kell foglalni, ha az nem lenne kötelező. Ehhez kapcsolódóan a Kúria egy döntésében kifejtette, hogy ha a munkavállaló a munkaviszonyával kapcsolatos munkáltatói nyilatkozat írásba foglalását kéri, és a munkáltató e kötelezettségének nem tesz eleget, a munkavállaló jogszerűen tagadhatja meg annak a munkakörébe nem tartozó munka elvégzésére irányuló szóbeli utasításnak a végrehajtását, amelynek az írásba foglalását kérte (BH 1995.544.). A munkáltató számára ezen jognyilatkozatok írásba foglalása kötelező. Itt is ugyanaz a kérdés vetődik fel: mit ért a munkajog írásbeli jognyilatkozat alatt?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan értelmezendő a munkajogban az írásbeliség!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos cikkeinket ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásáfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close