hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnik a munkáltató – mi lesz a munkavállalókkal?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy adott cég üzemét vagy telephelyét megvásárolja egy másik gazdasági társaság akként, hogy az változatlan feltételek mellett fogja folytatni a korábbi tevékenységet. Ennek a jogügyletnek számos polgári jogi jellegű jogkövetkezményén kívül munkajogi vetülete is van, az átadó munkáltatónál foglalkoztatott munkavállalók sorsát ugyanis rendezi a törvény. Cikkünkben azt is megvizsgáljuk, hogyan juthat hozzá a munkavállaló az őt jogszerűen megillető munkabérhez, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnt meg.

A munkáltató személyében kétféle módon következhet be változás: jogszabály vagy szerződés alapján. Abban az esetben, ha a jogutódlásról jogszabály rendelkezik, az határozza meg a jogutódlás lebonyolításának módját, mely következtében a munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezéseit csak a megállapodáson alapuló változás esetén kell alkalmazni. Ilyen megállapodás lehet például az adásvétel, csere, bérlet, gazdasági társaságba való belépés. A munkajogi jogutódláshoz a felek megállapodása sem feltétlenül szükséges, az megvalósulhat akár egymást felváltó szerződések alapján is.

A munkáltató személyében akkor történik meg a változás, amikor a szerződés alapján a gazdasági egysége átszáll az átvevő munkáltatóra. A gazdasági egység a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásainak elkülönített, szervezett csoportját jelenti, így ilyennek minősül az üzem, üzlet, telephely, munkahely, vagy azok része. Munkajogi értelemben véve tehát akkor beszélhetünk jogutódlásról, ha az erőforrások olyan szervezett összességét adja át a munkáltató, mely során az megtartja identitását, és az átvevő ugyanarra a gazdasági tevékenység folytatására, azonos célra használja tovább.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben alaposan körbejárjuk a tájékoztatási kötelezettségre, a jogutódlásra, a munkaviszony megszűnésére, a munkáltató felelősségére vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szkennelt megbízási szerződés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink