hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Levonás a munkabérből: ezek a legfontosabb szabályok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Bár a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza a munkabérből történő levonást, annak mértékét, a minimummentességet, a sorrendet, mégis egy sor nyitva álló kérdés merül fel a gyakorlati alkalmazás során.

A levonás mértéke

Kezdjük egy példával! A munkavállaló foglalkoztatására részmunkaidőben, napi 4 óra tartamban kerül sor, a havi alapbér összege bruttó 90 000 forint. A munkáltatónak a végrehajtó felhívására letiltást kell foganatosítania. Mennyit vonhat le, ha a követelés alapja gyermektartásdíj, és mennyit, ha egyébről, pl. banki kölcsöntartozásról van szó?

A törvény szerint a levonás teljesítése során a munkabér nettó összegéből kell kiindulni: annak legfeljebb a 33 százalékát lehet levonni. Bruttó 90 000 forint nettó 59 850 forintnak felel meg, melynek a 33 százaléka 19 750 forint. Itt kívánok utalni arra, hogy a főszabály alóli egyik kivételként mindenfajta tartásdíj és a tartásra irányuló járadékszerű szolgáltatás esetén 50 százalék erejéig terjedhet a levonható hányad.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 294.§ (1) bekezdés j) pontja alapján levonásmentes munkabérrész: a bírósági végrehajtásról szóló a szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) alapján teljesíthető levonások után fennmaradó munkabérrész. Ezzel összhangban a végrehajtási törvény szerinti garanciális szabály, hogy mentes a végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő rész. Ennek összege 28 500 forint. A mentesség nem áll fenn azonban a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség végrehajtása esetén.

Így ha a végrehajtó gyermektartásdíj jogcímen kéri a levonást, abban az esetben a nettó 59 850 forint 50 százaléka, 29 925 forint levonható. Erre akkor is sor kerülhetne, ha a dolgozó zsebében kevesebb munkabér maradna, mint a minimális 28 500 forint.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Amennyiben pedig a tartozás alapja más jellegű jogcím, pl. banki kölcsön lenne, abban az esetben a levonást követően 59 850 forint – 19 750 forint = 40 100 forint összegű munkabér marad meg, mely az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét meghaladja, így a levonásra sor kerülhet. Ha a fennmaradó összeg kevesebb lenne, mint 28 500 forint, akkor kizárólag az ezen felüli összeg lenne levonható.

Ha a nettó munkabérből már levontuk a maximum levonható 33 százalékot vagy 50 százalékot, meg kell vizsgálnunk azt is, hogy az így fennmaradó összeg az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét, a 142 500 forintot meghaladja-e. Amennyiben igen, abban az esetben az e feletti rész korlátozás nélkül levonható.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként kell helyesen eljárni több követelés levonása esetén, illetve napidíjból levonható-e a gyermektartás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close