hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legjellemzőbb tévhitek a munkába való visszatéréskor csed, gyed, gyes után

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkavállalói oldalról szeretnénk bemutatni azokat a tévhiteket, amelyek a szülési szabadság, gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után a legjellemzőbbek. A szülők a munkába való visszatéréskor szembesülnek azzal, hogy sok munkáltató nem akarja, nem tudja visszavenni őket, nem szeretnének részmunkaidőt biztosítani számukra, nem akarnak végkielégítést fizetni. Munkavállalóktól érkező kérdésekből láthatjuk, mik fordulnak elő leggyakrabban visszatérés során.

A részmunkaidő biztosítása munkáltatói döntés kérdése

Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 61. § (3) a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

2020. január 1-jétől már nem a gyermek három, hanem négyéves koráig kell a munkáltatónak részmunkaidőt biztosítania a szülő számára. Tévhit, hogy bármilyen részmunkaidő biztosítása kötelező, sokan szeretnének például hat órában visszatérni. Ennek sincsen akadálya, azonban ehhez a munkáltató beleegyezése is szükséges, nem köteles ezt megengedni. A teljes munkaidő fele, vagyis a napi 4 óra azonban kötelező, ha a munkavállaló ezt kéri. Tévhit, hogy ha a munkáltató azt mondja, hogy náluk munkaszervezési okokból ez nem megvalósítható, vagy az adott munkakör 4 órában nem látható el, akkor ez megfelelő indok arra, hogy ne biztosítsa a munkavállaló számára a részmunkaidős foglalkoztatást.

Olvassa el az Adózóna „A leggyakoribb hibák, amiket egy várandós munkavállaló elkövethet”, „Méltányossági csed, gyed: kinek, mikor jár?” és „Így rontja a táppénzt, a csedet és a gyedet a szürkefoglalkoztatás” című írásunkat!

A jogszabály azért jött létre, hogy segítse a kisgyermekes szülők foglalkoztatását, a családi logisztikát, hogy akár a további gyermekvállalásnak ne legyen akadálya, hogy a szülő, legtöbb esetben az anya, ne tudjon visszamenni majd dolgozni részmunkaidőben. Sok esetben ugyanis a teljes munkaidőt már nem tudja vállalni az anya a gyerekek mellett.

Ha tehát a munkáltató egyébként vissza tudja venni a munkavállalót, nincs valós és okszerű indoka a munkaviszony megszüntetésére, akkor részmunkaidőbe is vissza kell, hogy vegye. Mindegy, hogy számára ez több munkaszervezési problémát jelent, hogy két négyórás munkavállalót kell alkalmaznia, hogy szét kell osztani a feladatokat. A jogszabály egyértelmű abban, hogy ezt biztosítani kell a munkavállaló számára.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen további tévhitek vannak a  bérfejlesztéssel, a felmondással, a fizetés nélküli szabadság megszüntetésére irányuló kérelem elfogadásával, illetve a végkielégítéssel kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-fizetési kötelezettség megállapítása

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ajándékba adott termék és szolgáltatás adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs