hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kevés a munka a cégnél: kötelezővé tehető-e a részmunkaidő?

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozónak évek óta stagnál a bevétele, likviditási problémái vannak. Részmunkaidősként szeretné a jövőben alkalmazni jelenleg főállású munkavállalóját, aki azonban nem kíván hozzájárulni ehhez. Mit tehet a munkáltató? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Egyéni vállalkozó vegyeskereskedést üzemeltet. Alkalmazottja 1992-től főállású munkaviszonyban áll. A vállalkozónak évek óta stagnál a bevétele és mindennapi likviditási problémái vannak. Mivel a forgalom gyenge, így a dolgozó napi munkaidejét négy órában szeretné meghatározni a munkáltató, ahhoz azonban nem járul hozzá a dolgozó. A munkavállaló 2019 decemberében tudna elmenni a nők 40 éves kedvezménnyel nyugdíjba. Elmondása szerint a munkaügyi központban azt tanácsolták neki, mondjon fel ő, és az indoklásba írja bele, hogy a munkaidő-csökkentéssel hátrányos helyzetbe kerül, és akkor köteles a munkáltató végkielégítést fizetni. A vállalkozó nem akarja elküldeni a dolgozót, csak csökkenteni a munkaidejét. Ha végkielégítést kell fizetnie ilyen hosszú foglalkoztatás után, akkor lehúzhatja a rolót. Mit tud tenni a munkáltató ebben a helyzetben? – kérdezte olvasónk.

Végkielégítésre abban az esetben jogosult a munkavállaló, ha a munkaviszonya a munkáltató felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése okán szűnik meg. Felmondás esetén sem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás indoka a munkavállaló magatartása vagy nem egészségügyi alkalmasságával összefüggő képessége.

Kizárólag azonnali hatályú felmondása esetén lenne jogosult a munkavállaló végkielégítésre az Mt. 78. § (3) bekezdése szerint, annak feltételei azonban jelen esetben nem állnak fenn.

A foglalkoztatás alapvető feltételeit a munkaszerződés tartalmazza, amely kizárólag közös megegyezéssel módosítható. Ha tehát a munkavállaló nem járul hozzá a részmunkaidőben történő foglalkoztatáshoz, akkor nem módosítható a munkaszerződése.

Ha a működési költségek ténylegesen nem teszik lehetővé a teljes munkaidőben történő foglalkoztatást, akkor a munkaviszony a munkáltató működési okára tekintettel – az Mt.66.§ (2) bekezdése alapján – felmondható. Ebben az esetben azonban az Mt. 77. § (1) bekezdés a) pontja alapján végkielégítésre jogosult a munkavállaló.

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalói jogviszony korlátja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkajogi jogutódlás vagy nem?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaerő átengedése kapcsolt felek között

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X