hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérdések és válaszok, mi a teendő, ha beteg lesz a munkavállaló

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy ha a munkavállaló megbetegszik, akkor milyen lehetőségei, a munkáltatónak pedig milyen kötelezettségei vannak a gyógyuláshoz szükséges idő biztosítására.

A leggyakrabban felmerülő kérdések a következők:

– A munkavállaló megbetegszik. A betegszabadság elteltét követően úgy dönt, hogy anyagi okok miatt táppénz helyett inkább szabadság kiadását kéri a munkáltatótól. Van-e rá lehetősége?

– A munkavállaló decemberre szóló két hetes szabadságigényét a munkáltató jóváhagyta, azonban a dolgozó éppen ennek tartama alatt lesz beteg. Ebben az esetben szabadságként vagy keresőképtelen időszakként kell nyilvántartani ezen időszakot?

– Átvihető-e a betegszabadság fennmaradó része a következő évre? Mikor kezdődik betegszabadsággal és mikor táppénzzel az adott év január 1. napja?

– Mi a különbség azon két eset között, amikor a felmondás közlése napján betegszik meg a munkavállaló, illetve ha annak másnapján?

A kérdések megválaszolásához érdemes néhány alapvető szabályt rögzíteni.

A szabadság rendeltetése az, hogy a munkavállaló kipihenje magát, regenerálódjon, és kiegyensúlyozottan, újult erővel tudjon a munkájára koncentrálni. Mindezt a munkáltató teherviselése mellett, annak költségére tudja megtenni, rendszeresen, minden évben.

Így a szabadság kiadása a munkáltató joga és egyben kötelessége is, annak időpontját is ő állapítja meg, a munkavállaló meghallgatását követően. Garanciális szabály ugyanakkor, hogy a dolgozó az éves szabadságából 7 munkanappal maga rendelkezik, ezt a munkáltató akkor köteles kiadni, amikor a munkavállaló kéri, feltéve, ha 15 nappal korábban jelzi ezen igényét. Ugyanakkor a munkáltatót is terheli az a kötelezettség, hogy a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölje.

A szabadságot a munkaidőbeosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Az nem adható ki például augusztus 20-ára vagy karácsonyra annak a dolgozónak, aki ezeken a napokon eleve nem végezne munkát.

A betegszabadság kizárólag ezen indok miatti keresőképtelenség idejére jár a munkavállalónak, ami azért speciális, mert a munkaviszony fennállásához kötődik, és nincs köze a munkában töltött időhöz, mint a rendes szabadságnak. Az adott naptári évben igénybe nem vett betegszabadság később már nem igényelhető, a betegszabadság fennmaradt része a következő évre át nem vihető. Ha a munkaviszony év közben kezdődött, a munkavállalót a munkaviszony arányában illeti meg az arányos betegszabadság, nem jár részére újabb 15 nap. A betegszabadság tekintetében is érvényes az a szabály, miszerint fél napot elérő töredéknap egész munkanapnak számít.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben megválaszoljuk a felmerült kérdéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs