hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így módosultak a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatásának feltételei

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A szülési szabadságot, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot követő időszakban a teljes munkaidő vállalása nem mindig kivitelezhető a szülő számára. A gyermek(ek) logisztikája sem teszi jellemzően lehetővé, hogy már reggel nyolctól a szülő dolgozni kezdjen, illetve 16–17 óráig akár bent is maradjon. A cikkünkben végigvesszük, hogy milyen lehetőségei vannak a szülőnek munkaidő és az ehhez kapcsolódó kedvezmények tekintetében, külön figyelemmel a részmunkaidős foglalkoztatásra.

A szülési szabadság jellemzően egybeesik a csecsemőgondozási díj időszakával, amely idő alatt keresőtevékenység nem folytatható. Amennyiben az anya úgy dönt, hogy mégis dolgozni szeretne munkahelyén, akkor ezt megteheti, a csed mint ellátás azonban nem fog járni neki. Amennyiben a visszamenetelkor a kisgyermekes anya még szoptatja gyermekét, szoptatásra tekintettel munkaidő-kedvezményben részesülhet (a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény [Mt.]):

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól:
[…]
e) a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,”

Azok a szülők, akik műszakokban dolgoznak, pihenőnapjukat jellemzően nem hétvégén kapják meg, és sokszor nincs egymást követő pihenőnapjuk, így külön paragrafus rendelkezik a védelmükről, miután kisgyermekes szülőkké váltak.

A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek 3 éves koráig (Mt. 113. §):

♦ egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
♦ a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
♦ rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el,
♦ munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen további változások történtek a kisgyerekesek részmunkaidős foglalkoztatása terén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as adóváltozásokról szóló írásainkat itt találja.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1