hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így módosultak a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatásának feltételei

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A szülési szabadságot, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot követő időszakban a teljes munkaidő vállalása nem mindig kivitelezhető a szülő számára. A gyermek(ek) logisztikája sem teszi jellemzően lehetővé, hogy már reggel nyolctól a szülő dolgozni kezdjen, illetve 16–17 óráig akár bent is maradjon. A cikkünkben végigvesszük, hogy milyen lehetőségei vannak a szülőnek munkaidő és az ehhez kapcsolódó kedvezmények tekintetében, külön figyelemmel a részmunkaidős foglalkoztatásra.

A szülési szabadság jellemzően egybeesik a csecsemőgondozási díj időszakával, amely idő alatt keresőtevékenység nem folytatható. Amennyiben az anya úgy dönt, hogy mégis dolgozni szeretne munkahelyén, akkor ezt megteheti, a csed mint ellátás azonban nem fog járni neki. Amennyiben a visszamenetelkor a kisgyermekes anya még szoptatja gyermekét, szoptatásra tekintettel munkaidő-kedvezményben részesülhet (a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény [Mt.]):

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól:
[…]
e) a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,”

Azok a szülők, akik műszakokban dolgoznak, pihenőnapjukat jellemzően nem hétvégén kapják meg, és sokszor nincs egymást követő pihenőnapjuk, így külön paragrafus rendelkezik a védelmükről, miután kisgyermekes szülőkké váltak.

A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek 3 éves koráig (Mt. 113. §):

♦ egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
♦ a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
♦ rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el,
♦ munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen további változások történtek a kisgyerekesek részmunkaidős foglalkoztatása terén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as adóváltozásokról szóló írásainkat itt találja.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close