hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így óvhatja cégügyeit a konkurenciától: versenytilalmi megállapodás korlátok között

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munkavállalók – főként kulcspozíciót betöltők – munkájuk ellátása során gyakran juthatnak olyan ismeretek birtokába, melyekkel előnyös helyzetbe tudják hozni az új foglalkoztatójukat. Ügyesen kidolgozott versenytilalmi megállapodással elejét tudják venni ennek a munkáltatók. Vannak esetek, amikor megéri fizetni is ezért a munkavállaló részére.

Versenytilalom, titoktartás

A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem folytathat olyan tevékenységet, amely versenyhelyzetet teremt a munkáltatójával. Más a helyzet a jogviszony megszűnését követően. Ekkor ezen kötelezettségnek csak külön megállapodás esetén kell eleget tennie. A versenytilalmi megállapodás lényege, hogy a munkavállaló a munkaviszony megszűnése utáni legfeljebb két évre azt vállalja, hogy nem tanúsít olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit sértené vagy veszélyeztetné. Így például nem helyezkedhet el a munkáltató versenytársainál, nem alapíthat konkurens vállalkozást, ilyen vállalkozásban személyesen nem működhet közre. A korlátozással szemben követelmény, hogy az teljes mértékben ne lehetetlenítse el a munkavállalót, így például attól nem lehet eltiltani, hogy értékesítőként dolgozzon, de attól igen, hogy a munkáltató számára konkurens vállalkozásoknál dolgozzon ilyen munkakörben.

Nem egyedi eset, hogy a versenytilalom keveredik a titoktartás elemeivel. A munkavállalót a törvény erejénél fogva a munkaviszony megszűnését követően is terheli a titoktartási kötelezettség. E kötelezettség fennállása független attól, hogy milyen jogcímen szűnt meg a felek között a munkaviszony, és nem feltétele az sem, hogy a felek erre nézve versenytilalmi megállapodást kössenek. Sőt, jogerős bírósági határozat értelmében jogszabályba ütközik, tehát érvénytelen az a versenytilalmi megállapodás, amely ellenérték fejében kizárólag a munkavállaló titoktartási kötelezettségét írja elő (Fővárosi Bíróság 49.Mf.637.829/2010/3.).

A versenytilalmi megállapodást írásba kell foglalni, de ezen túlmenően a megkötésére a törvény nem tartalmaz formális előírásokat. Így az képezheti a munkaszerződés részét, de külön megállapodásba is foglalható. Sőt, annak sincs akadálya, hogy a felek a munkaviszonyt megszüntető közös megegyezésbe foglalják az erre vonatkozó kikötéseket.

Hogyan járjunk el a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése során? A kérdés azért lényeges, mert nem ritka, hogy a felek a megállapodásban nem rendelkeznek a versenytilalmi kikötés sorsáról. A BH 2010.1.20. számú döntés szerint a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése nem zárja ki a versenytilalmi megállapodás fennmaradását (ez alapján pedig a felek kötelesek azt teljesíteni). A felek kifejezett rendelkezése hiányában a versenytilalmi megállapodás megszüntetésére akkor sem lehet alappal hivatkozni, ha a megállapodás megfogalmazása szerint a munkaszerződés megszüntetéséről rendelkeztek. Azon kitételt pedig, miszerint egymással szemben követelésük nem áll fenn a feleknek, nem lehet kiterjesztően értelmezni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mi az ára a munkavállaló korlátozásának, és mire kell különösen odafigyelni a megállapodás megkötésekor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs