hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Három legjellemzőbb kérdés munkába való visszatéréskor gyermekvállalás után – 2. rész

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Cikkünk első részében azt a három legjellemzőbb kérdést, problémát tekintettük át, amelyekkel a gyermekvállalás után a munkahelyükre visszatérő szülők találkoznak. Mostani írásunkban azt nézzük meg, mi az a három fő kérdés, amely felmerül, ha a munkáltató egyértelműen nem akarja/tudja visszavenni a munkavállalót.

Elfogadja a közös megegyezést?

Tapasztalatok szerint a munkáltatók leggyakrabban közös megegyezéssel szeretnék megszüntetni a munkaviszonyt megszüntetésének leggyakoribb módja a  közös megegyezéssel, amelynek több oka lehet. A közös megegyezés felajánlására természetesen van lehetősége, hiszen a munka törvénykönyve szerint a munkaviszony megszüntethető

a) közös megegyezéssel,
b) felmondással, illetve
c) azonnali hatályú felmondással.

A munkáltató felmondását köteles megindokolni. A megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A megszüntető jognyilatkozat indokának valóságát és okszerűségét a nyilatkozattevő bizonyítja.

Kérdés az, hogy miért szeretné elküldeni a munkáltató a munkavállalót: ténylegesen nem tudja foglalkoztatni, van valós és okszerű indoka rá, vagy egyszerűen csak nem akarja megtartani, mert a távollétében foglalkoztatott dolgozó jól teljesített ugyanabban a munkakörben, illetve a munkavállaló részmunkaidőben szeretne dolgozni, ami a munkáltatónak nehezen megoldható, és kényelmesebb a munkaviszony megszüntetése?

A munkavállaló részéről az a kérdés, hogy elfogadja-e a közös megegyezést, amit felajánlanak neki? Sokszor azonban ez nem felajánlás, hanem egyfajta nyomás, amit a munkáltató helyez a munkavállalókra, akik nincsenek tisztában a jogaikkal. A munkavállalónak azt kell felmérnie, hogy a közös megegyezésben szereplő járandóságokkal egyetért-e, azok megfelelők-e számára.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben rámutatunk arra, hogy a munkavállalóknak a közös megegyezés aláírása előtt érdemes tisztában lenniük azzal, milyen végkielégítés illetné meg őket rendes munkáltatói felmondás esetén, és hogyan kell a munkáltatóknak a bent maradt szabadságnapokkal elszámolniuk.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó halála

Szipszer Tamás

adószakértő

Bizalmi vagyonkezelő által nyitott tbsz-számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3