hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Akkor is vannak kötelezettségei a munkavállalónak, ha jogellenes a munkaviszony megszüntetése

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2012-ben a munkajogi szabályozás megváltozott, mivel a jogalkotó elfogadta a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (Mt.). A módosult munka törvénykönyve több ponton, így a munkáltató által történő jogellenes munkaviszony megszüntetés szabályaival összefüggésben is, új szabályokat tartalmaz. Ilyen a munkavállaló kárenyhítési kötelezettségének nevesítése, melynek értelmezési keretei alakulóban vannak. Ezzel kapcsolatban cikkünkben bemutatjuk a Kúria legújabb eseti döntését.

A tényállás dióhéjban

A munkavállaló 2016. január 11-étől állt munkaviszonyban a munkáltatónál forgácsoló gépkezelő munkakörben. Háromműszakos munkarendben végezte munkáját, és a gyeden lévő élettársával és bölcsődés korú gyermekével élt egy háztartásban. A munkavállaló élettársa 2017. március 24-én ismételten munkába állt.

A munkáltató 2017. április 3-án 30 nap felmondási idővel, 2017. május 3-ával megszüntette a munkavállaló munkaviszonyát. Ezt követően a munkavállaló álláskeresőként regisztrált, illetve 48 napig álláskeresési járadékban részesült. Időközben a kormányhivatal az együttműködési kötelezettsége megsértése okán azonban törölte a rendszerből. Később a munkavállaló 2017. júniusban és júliusban néhány napot dolgozott, és közel 30 000 forint jövedelemre tett szert, más munkaviszonya ugyanakkor nem volt.

Olvassa el az Adózóna „Foglalkoztatási tippek munkáltatóknak – fejpénzzel is vadásznak már a dolgozókra”, „Hazautazás: nőtt a költségtérítés” és „A nap kérdése: mit tehet a munkáltató, ha a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton a munkavállaló nem jelenik meg?” című cikkét!

Miután a munkaviszony megszüntetésének jogellenességét megállapították, a munkáltató arra hivatkozott, hogy a munkavállaló nem jogosult 12 havi távolléti díjra, mivel az úgynevezett kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget. Nem vette ugyanis igénybe teljes mértékben az álláskeresési ellátást, illetve érdemben munkát sem keresett. Munkavállaló ugyanis nem hivatkozhat arra, hogy élethelyzete miatt többműszakos munkát nem tud elvállalni a gyermekének felügyelete miatt, hiszen a munkáltatónál is ilyen munkakörben dolgozott, és a felesége is visszatért a felmondást megelőzően a munkába.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja jogellenes munkaviszony-megszüntetésnélmilyen kötelezettségek terhelik a munkavállalót, illetve a fenti esetben eleget tett-e a munkavállaló a kárenyhítési kötelezettségének!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony ekho

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Transzferár-nyilvántartás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs