hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így fegyelmezhető a munkavállaló – a figyelmeztetéstől a felmondásig

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Mit tehet a munkáltató, ha a munkavállaló nem tesz eleget a törvényben meghatározott alapvető kötelezettségeinek? Cikkünkben részletesen – bírósági ítéletekre is hivatkozva – kitérünk a szóbeli és írásbeli figyelmeztetésre, a fegyelmi büntetésre, és arra, hogy mire kell nagyon ügyelni, ha a munkáltató végső soron meg szeretné szüntetni a kötelezettségszegő dolgozó munkaviszonyát.

A munkavállaló alapvető kötelezettségeit a munka törvénykönyve (Mt.) 52. paragrafusa foglalja össze. Ennek megfelelően köteles 

– a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni,

– munkaideje alatt – munkavégzés céljából, munkára képes állapotban – a munkáltató rendelkezésére állni,

– munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni,

– a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani, illetve a munkatársaival együttműködni.

Amennyiben a munkavállaló ezen alapvető kötelezettségeinek nem tesz eleget, annak következményei lehetnek. Ez adott esetben a kötelezettségszegés súlyához igazodóan lehet szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetés, súlyosabb kötelezettségszegés esetén azonban akár a munkaviszony is megszüntethető. Fontos azonban arra rámutatni, hogy a jog nem tekinti vétkes kötelezettségszegésért való felelősségre vonásnak ezt a két szélső esetet (figyelmeztetés, jogviszony-megszüntetés), rájuk így eltérő szabályok vonatkoznak. Nézzük a különböző szabályokat egyenként.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben – bírósági ítéletekre is hivatkozva – részletezzük, milyen szabályokra kell ügyelni a szóbeli és írásbeli figyelmeztetés, a fegyelmi büntetés, a munkaviszony megszüntetése esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink