hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem mindig 30 nap a felmondási idő: ezen szabályok mentén lehet eltérni ettől

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A munkaerőpiacon jelenleg a munkaerőhiány dominál, a gazdasági válság erősödésével azonban ez a folyamat várhatóan lassulni fog. Mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók számára érdekes ebben a helyzetben, hogy a munkaviszony milyen szabályok szerint szüntethető meg. Ezt a felmondási idő szabályain keresztül az alábbiakban mutatjuk be.

Más a munkáltatói, illetve a munkavállalói felmondás ideje

A munkaviszony megszüntethető felmondással, azonnali hatályú felmondással, illetve közös megegyezéssel. Míg az azonnali hatályú felmondás a munkaviszonyt a jognyilatkozat közlésével azonnal megszünteti, addig felmondás esetében a munkaviszony a felmondási idő alatt még tovább él és csak annak utolsó napjával szűnik meg. Az egyes felekre ugyanakkor eltérő szabályok vonatkoznak.

Munkajogi témában az Adózónán további írásokat itt olvashat.

Munkavállalói felmondás esetében ugyanis a felmondási idő a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 69. § (1) bekezdés alapján – függetlenül a munkaviszony hosszától – 30 nap.

A munkáltató felmondása esetében ugyanakkor egy munkavállalókat védő szabály érvényesül, így ez a 30 nap a munkaviszony időtartamának növekedésével nő. Míg 3 év munkaviszony esetében ez a növekmény 5 nap, addig húsz évnyi munkaviszony esetében már 60 nap. Ez egyben a törvényi növekedés teteje is, azaz az Mt. alapján a munkáltatói felmondási idő – eltérő megállapodás hiányában – a 90 napot nem haladhatja meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja miként van lehetőség a felmondási idő eltérő szabályozására, illetve jogilag lehetséges-e a felek között egyenlőtlen felmondási idő!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Számla nélkül költségelszámolás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs