hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak?

  • adozona.hu

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát összesen 90 napig végezhet egy évben egy munkavállaló. Olvasónk azt kérdezte, hogy ez a 90 napos határ a munkavállalóra vonatkozik, vagy munkáltatónként külön-külön dolgozhat mindegyiknél 90 napot (több munkáltató esetén)? Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás vonatkozásában a szabályokat egyrészt a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 201–203. §-ai, másrészt pedig az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (efotörvény) tartalmazza. Itt találhatóak azok a limitek is, melyeknek az a szerepük, hogy a könnyített közteherviseléssel, és egyszerűsített munkajogi szabályozással ne kerülhessen sor visszaélésekre.

A fentieknek megfelelően a jogszabályok meghatározzák, hogy ezt az atipikus foglalkoztatási formát pontosan milyen tevékenységekre, ki, illetve mennyi ideig veheti igénybe. A jogszabály jogviszonybeli tilalmakat is lefektet. Érvénytelen például az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkavállalásra irányuló munkaszerződés, amennyiben a felek között munkaviszony áll fenn. A felek a már fennálló munkaviszonyukat erre az atipikus foglalkoztatási formára nem is módosíthatják.

Az egyszerűsített foglalkoztatás leggyakoribb típusa az alkalmi munkavállalás, mely tevékenységtől függetlenül vehető igénybe, s ebben alapvetően különbözik a mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkától. Azért cserébe viszont a korlátok szigorúbbak is, hiszen összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, egy naptári hónapon belül legfeljebb 15 naptári napra, egy naptári éven belül pedig legfeljebb 90 naptári napra létesíthető.

A tilalmak azonban ugyanazon munkáltatóra és munkavállalóra vonatkoznak. Eltérő munkáltatók esetében nem jelent problémát az, ha egyidejűleg áll fenn munkaviszony és egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony. Hasonló alapon az sem aggályos, ha a munkavállaló különböző munkáltatókkal létesít egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, és azok együttes időtartama az efotörvényben rögzített mértéket meghaladja. ellenkező esetben a munkavállalót nyilatkoztatni kellene, ilyen kötelezettség azonban csupán a fiatal munkavállalók munkavégzése esetében létezik az Mt.-ben (114. §).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close