hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: igaz, hogy gyes időszaka alatt fel lehet mondani a munkavállalónak?

  • adozona.hu

Igaz-e az az állítás, miszerint az anyukát a szülési és fizetés nélküli időszak alatt, azaz a csed és gyed folyósításának időszaka alatt védi a felmondási védelem, de a gyes időszaka alatt már felmondhat neki a munkáltató, írásban azt megindokolva? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt a munkavállaló valóban felmondási tilalom alatt áll (Mt. 65. § (3) bekezdés b) és e) pontok). Ugyanakkor, ha a gyermek nem töltötte be a harmadik életévét, és az anya, illetve a gyermekét egyedül nevelő apa nem vesz igénybe szülési szabadságot vagy fizetés nélküli szabadságot, abban az esetben élhet a munkáltató a felmondási jogával, az alábbi korlátozások mellett.

A munkaviszony a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. A munkaviszonnyal kapcsolatos magatartással indokolt felmondással pedig csak olyan indokra hivatkozással szüntethető meg felmondással a munkaviszony, mely megfelel az azonnali hatályú felmondással szemben támasztott követelményeknek (a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi).

Annak, hogy tb ellátást (csed, gyed) vesz-e igénybe a munkavállaló, nincs relevanciája, a szülési szabadságnak és a fizetési szabadságnak van jelentősége.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3