hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eddig ismeretlen szabályok az új Munka törvénykönyvében

  • adozona.hu

A kormány nem hivatalos, új Munka törvénykönyv-tervezete több olyan újdonságot is tartalmaz, ami az eddigi munkajogi szabályzásban ismeretlen volt. Bevezeti az úgynevezett „munkavégzés behívás alapján” jogintézményét. Mi vár a munkavállalókra?

 Ha életbe lép az új szabályozás, a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló (legfeljebb napi 6 óra munkaidő figyelembevételével) a munkáját a felmerülő feladatokhoz igazodva, a feladatok esedékességekor látja el. Lehetőség van a munkaidő keret jellegű megállapítására, ez azonban nem haladhatja meg a négy hónapot. Fontos szabály, hogy a munkáltató legalább 3 nappal előbb köteles a munkavállaló felé jelezni a munkavégzés  (igénybevétel) időpontját.

Másik ilyen újdonság „a munkakör megosztása” egy munkáltató és több munkavállaló esetében megállapodás alapján. Lényege, hogy a felek egy munkaszerződést kötnek, a munkavállalók a kötetlen munkarend megfelelő alkalmazásával látják el a feladataikat.
Ha az egyik munkavállaló akadályoztatva van, a többi köteles elvégezni a rá eső feladatokat. Lehetőség van az egyes munkavállaló munkaviszonyának önálló megszűntetésére, ez azonban nem érinti a többiek foglalkoztatását. Ha a munkavállalók létszáma egy főre csökken, megszűnik a munkaviszony. Ebben az esetben a rendes felmondás szabályai szerinti juttatás jár a munkavállalónak. A munkabér a munkavállalókat egyenlő arányban illeti meg, ettől azonban a felek eltérhetnek, például a közreműködés arányában is megállapíthatják a díjazást.

A „több munkáltató által létesített munkaviszony”  esetén több munkáltató alkalmaz egy munkavállalót. A munkaszerződésben ki kell térni, hogy ki fizeti a munkabért, illetve ajánlott a munkaköri leírásban részletezni, hogy hogyan, mikor és milyen módon teljesíti a munkaköri kötelezettségeit a munkavállaló. A munkáltatók egyetemlegesen felelősek a munkavállalóval szembeni tartozásokért. A munkaviszonyt pedig bármelyik munkáltató, illetve a munkavállaló jognyilatkozata megszűntetheti (ettől a felek eltérhetnek). A munkaviszony megszűnik bármelyik munkáltató jogutód nélküli megszűnésével, illetve a munkáltatók számának egyre csökkenésével.

A felsorolt atipikus foglalkoztatási formák a rugalmas foglalkoztatás felé tett lépésnek tekinthetők. Ezek a jogi formák lehetőséget teremtenek a jelenlegi merev struktúrák fellazítására, a munkavállaló és a munkáltató érdekközössége esetén alkalmasak lehetnek a foglalkoztatás bővítésére is, különös tekintettel a fekete foglalkoztatás kifehérítésére.

Viszló László
munkajogi szakértő
Adózóna

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs