hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szijjártó: a kormány a munkaadókat és a munkavállalókat is képviseli

  • adozona.hu

Örülnie kellene, hogy van egy olyan Munka törvénykönyve-tervezet, amelyről bárki elmondhatja a véleményét - fogalmazott Szijjártó Péter.

"Éppen azért hoztuk nyilvánosságra a konzultációs munkaanyagot, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Értem, hogy vannak szakszervezetek, társadalmi szervezetek, akik egyből rávetik magukat minden tervezetre, mert attól félnek, majd ez lesz a végső változat is. De pont azért lépett így az NGM, hogy mindenki elmondhassa a véleményét" - fogalmazott Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Munka törvénykönyvének tervezetével kapcsolatban a hvg.hu-nak adott interjújában.

A politikus azt mondta: örülni kellene annak, hogy van egy tervezet, amelyről mindenki elmondhatja a véleményét. "A konzultációra való nyitottságot éppen az jelenti, hogy a Fidesz is világossá tette: vannak olyan dolgok, amik benne lesznek a végső változatban, még ha a mostaniban nem is szerepelnek: például a védett kor, a gyesen lévők védelme" - hangsúlyozta Orbán Viktor szóvivője.

Szijjártó Péter a munkaadók kiszolgáltatottságával kapcsolatban azt mondta: "Nem fogunk olyan Munka törvénykönyvét elfogadni, ami kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. De azt is gondoljuk, hogy amikor Munka törvénykönyvét alkotunk, nem kizárólag a munkavállalókra gondolunk, a munkaadók véleményét és érdekét ugyanúgy figyelembe kell vennünk. Korábban az OÉT-et is mindenki úgy képzelte el, hogy vannak a munkaadók, a munkavállalók és a kormány, akivel vitatkozni kell. Holott mi mindkettőjüket képviseljük".

A kérdésre, miszerint a sztrájtörvény módosítása óta gyakorlatilag lehetetlen sztrájkolni, s a bíróság egy próbálkozást sem ítált jogszerűnek, úgy reagált: "ha bírósági ítéletekbe beleszólnánk, akkor rögtön jöhetne egy nagykövet, hogy nem tartjuk tiszteletben az igazságszolgáltatás függetlenségét". Hozzátette azt is, hogy nyugati példákat vettek figyelembe a jogszabályalkotásnál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink