hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tisztességtelen forgalmazói magatartás veszélyhelyzet idején

  • dr. Nagy András ügyvéd

Bizonyos áruházláncok az általuk a veszélyhelyzet idején fizetendő kiskereskedelmi különadót a mezőgazdasági, élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni.

A 180/2020. kormányrendelet – 2020. május 5-ei hatálybalépéssel – kiegészíti a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a veszélyhelyzet ideje alatt egyes agrárszabályozási tárgyú rendelkezések eltérő alkalmazásáról szóló 122/2020. kormányrendeletet.

A kormányrendelet a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején védi az élelmiszer-beszállítókat a gazdaságilag erősebb vevő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataival szemben, vagyis a nagyobb kereskedőknek történő eladások során. Így a kereskedők nem csökkenthetik – a beszállító tiltakozása ellenére – egyoldalúan a beszerzési árat, valamint nem fenyegethetik a beszállítókat az alacsonyabb beszerzési ár elérése céljából például a szerződéses kapcsolat megszüntetésével, ugyanis ez tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A magyar élelmiszerellátási-láncban a kereskedelemnek a kölcsönös együttműködés jegyében, jogszerű, tisztességes szerződési viszonyok mellett kell működnie. A 180/2020. kormányrendelet értelmében tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha

» a beszállítóval szemben a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti, vagy ha

» a beszerzési ár csökkentésére irányuló szerződésmódosítás érdekében a kereskedő a beszállítót

• a szerződéses kapcsolat megszüntetésével,

• terméke rendelésének lemondásával,

• a rendelésállomány csökkentésével,

• eladásösztönző tevékenységek – így különösen az akciók és promóciók – lemondásával vagy

• más, a beszállítónak anyagi vagy erkölcsi veszteséget okozó eszközzel

fenyegeti [kormányrendelet 7/B § (1) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit kell igazolnia a kereskedőnek, ha a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmának megsértése miatti eljárás a beszállító bejelentése alapján indult, és hogy mely szerv folytatja le a hatósági ellenőrzéseket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close