Így adóznak a késedelmesen fizetett bérek és juttatások

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Ezzel a témakörrel általában akkor kell foglalkozni, amikor a munkáltató pénzügyi nehézségek következtében, vagy a munkavállaló jogviszonyának jogosulatlan megszüntetése következtében a munkavállalót megillető jövedelmet nem, vagy csak késedelmesen fizeti ki a munkavállaló részére. Sajnos az előttünk álló koronavírus-járvány a gazdasági folyamatokra is hatást gyakorol, a munkáltatók átmeneti időre fizetési nehézségekkel szembesülhetnek. Ezért összefoglaljuk röviden az utólag kifizetett munkabér adózására vonatkozó szabályokat.

Munkabért a munkaviszonyra vonatkozó előírásoknak megfelelően havonta, utólag egy alkalommal kell elszámolni és kifizetni a munkavállaló részére. Ennek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény – továbbiakban Mt. – előírásai szerint a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig meg kell történnie [Mt. 157. § (1) bekezdése].

A munkáltatók a bérfizetés napját korábbi időpontban is megállapíthatják. Ennek köszönhetően vannak társaságok, akik már a hónap végén, a hónap utolsó munkanapján elutalják a munkavállalók munkabérét, míg más munkáltatók az elszámolt hónap lezárását követően gondoskodnak a bér számfejtéséről és utalásáról.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) értelmében a munkaviszonyból származó jövedelem megszerzésének időpontja az a nap, amikor a

♦  készpénzt a magánszemély átvette, vagy
♦ amelyen a jövedelmet a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták,
♦ a bevételt az átutalás, illetve a kifizetés napjával kell megszerzettnek tekinteni, ha a kifizető a magánszemélyt megillető, az adóelőleggel csökkentett összeget átutalással vagy fizetési számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján küldi el [szja-törvény 9. §. (2) bekezdés a) pontja].

A munkaviszonyos jövedelmeknél az előbbiektől eltérő szabállyal találkozhatunk az szja-törvény 26. § (1) bekezdésében, mely szerint, ha a munkaviszonyból származó, előző naptári évre vonatkozó bevételt, a munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátást a következő év január 10-éig fizetik ki, azt az előző naptári év utolsó napján megszerzett jövedelemnek kell tekinteni.

Ezzel összhangban a természetes személyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggésben a tárgyhavi jövedelmek következő havi bevallásáról rendelkezik a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.), valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) is, mely szerint a foglalkoztatónak a biztosított számára a tárgyhónapban kifizetett járulékalapot képező jövedelem alapján a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell a járulékokat megállapítani, az egyéni járulékokat levonni, bevallani és befizetni [Tbj. 50. §-a és Art. 50. §-a].

Adózási és járulékfizetési szempontból egy utólagosan kifizetett jövedelem, adó- és járulékkötelezettségét attól függően kell megállapítani, hogy a kifizetés milyen jogcímen történik.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja egy késedelmesen kifizetetett jövedelemnek milyen jogcímei lehetnek, illetve a kifizetések jogcímektől függően milyen adó- és járulékfietési kötelezettséggel járnak!

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close