hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU Bírósága: világjárvány esetén a tagállam jogosan korlátozhatja az utazást, kérhet tesztelést, kötelezhet karanténra

  • adozona.hu

Világjárvány esetén egy tagállam megtilthatja a nem alapvetően szükséges utazásokat olyan más tagállamokba, amelyek az ott fennálló egészségügyi helyzet alapján magas kockázatú területeknek minősülnek. E tagállam arra is kötelezheti a területére beutazó személyeket, hogy teszteknek vessék magukat alá, és vonuljanak karanténba. E szabályoknak azonban indokoltaknak, egyértelműeknek és pontosaknak, hátrányos megkülönböztetéstől menteseknek és arányosaknak kell lenniük. Ezen kívül e szabályokkal szemben jogorvoslati lehetőséget is biztosítani kell, olvasható az Európai Unió Bírósága honlapján.

2020 márciusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárványnak minősítette a Covid–19-járványt. Belgium ezért megtiltotta a nem alapvetően szükséges utazásokat olyan országokba vagy országokból, amelyek az ott fennálló egészségügyi helyzet alapján „piros színnel jelölt területeknek” minősültek. Ezen kívül az ilyen országokból érkező utazóknak teszteknek kellett magukat alávetniük, és karanténba kellett vonulniuk.

2020 júliusában a belga hatóságok rövid időre „piros színnel jelölt területnek” minősítették Svédországot. E minősítés miatt a NORDIC INFO, egy skandináviai utazásokra szakosodott utazásszervező, törölte a Belgium és Svédország között tervezett valamennyi utazást. Ezt követően az így okozott kár megtérítését kérte. Egy belga bíróság azt kérdezte az Unió Bíróságától, hogy az uniós joggal ellentétes-e a belga szabályozás.

Az Európai Unió Bírósága pontosítja, hogy egy tagállam a Covid–19-világjárványhoz hasonló világjárvány elleni küzdelem érdekében megtilthatja a nem alapvetően szükséges utazásokat a „piros színnel jelölt területeknek” minősített más tagállamokba vagy tagállamokból. E tagállam arra is kötelezheti a területére beutazó személyeket, hogy teszteknek vessék magukat alá, és vonuljanak karanténba.

Ezeket az Európai Unión belüli szabad mozgást korlátozó intézkedéseket általános hatályú szabályozás is megállapíthatja. E szabályozásnak azonban indokoltnak kell lennie, valamint olyan egyértelmű és pontos szabályokat kell tartalmaznia, amelyek alkalmazásának a polgárok számára előre láthatónak kell lennie. E szabályozásnak továbbá hátrányos megkülönböztetéstől mentesnek, valamint bírósági vagy közigazgatási jogorvoslat keretében megtámadhatónak kell lennie.

A szabad mozgás ilyen korlátozásainak továbbá tiszteletben kell tartaniuk az arányosság elvét. E korlátozásoknak tehát alkalmasaknak kell lenniük a követett közegészségügyi cél megvalósítására, a feltétlenül szükséges mértékre kell korlátozódniuk, nem lehetnek aránytalanok e célhoz képest, ami többek között e cél jelentőségének és az érintett személyek jogaiba és szabadságaiba való beavatkozás súlyosságának egymással szembeni mérlegelését feltételezi.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink