hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A veszélyhelyzet miatt módosultak a babaváró támogatás szabályai

  • Bartha László adójogi szakjogász

A kormány a 144/2020. kormányrendeletében a családok és nyugdíjasok védelme érdekében számos intézkedésről döntött. Cikkünkben a babaváró támogatást érintő rendelkezéseket mutatjuk be.

A kölcsön felvételéhez kapcsolódó kedvezmények

A babaváró hitel igénybevételéhez legalább az egyik házasfélnek 3 évig folyamatosan biztosítottnak kell lennie, illetve felsőoktatási intézményben nappali képzésben kell részt vennie. Folyamatosnak kell tekinteni ugyanakkor a jogviszonyt, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatásról szóló törvény (a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény) hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs. Ezen határidő meghosszabbodik, azaz a veszélyhelyzetet követő 30. napig akkor is folyamatosnak kell tekinteni a jogviszonyt, ha a megszakítás a 30 napot meghaladja, de a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig újra biztosított lesz a házasfél, vagy a tanulmányok befejezését követő hat hónapon túl helyezkedik el, de a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül.

Ismét kapható a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadványunk!

Továbbá, a biztosítási jogviszonyban a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 30 napos időszakon belül bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnéséig, valamint ezt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja. Amennyiben az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően – de legkésőbb a megszűnést követően számított, a veszélyhelyzet időtartamával megegyező, de legfeljebb 90 napos határidőn belül – újabb biztosítási jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát, de legfeljebb 180 napot biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

A kölcsönkérelem – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is benyújtható, ha a feleség a veszélyhelyzet időtartama alatt tölti be a 41. életévét.

Azt, hogy a feleknek nincsen az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásuk a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kölcsönkérelmek esetén, a 2020. március 10-én fennállt állapot szerint kell vizsgálni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként módosulnak a jognyilatkozatok és egyes eljárási határidők, egyes, a várandóssághoz kapcsolódó jogosultságok és fizetéshez fűződő kedvezmények!

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket
ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close