hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

14 országból utazhatnak szabadon az EU-ba: az USA és Kína nincs köztük

  • adozona.hu

Az EU tagállamai első körben, július 1-jétől 14 EU-n kívüli ország állampolgárainak engedélyezik az Unió területére a beutazást. A főleg a járványügyi helyzetet tükröző listán nem szerepel sem az Egyesült Államok, sem Törökország, míg Kína akkor kap zöld utat, ha maga is nyit az EU felé, olvasható a Bruxinfo oldalán.

Hosszas vita után, írásos eljárás végén megállapodott kedden a Tanács azoknak a harmadik országoknak a listájáról, amelyek állampolgárai július 1-jétől fokozatosan újra beutazhatnak az EU területére. A jogilag nem kötelező ajánláson alapuló listát kéthetente felülvizsgálják majd, de a most elfogadott első verziójában nem szerepel az Egyesült Államok, Törökország, és Kína is csak azzal a feltétellel, ha és amikor újra engedélyezi az európaiak beutazását a saját területére.

A 14 szerencsés ország, amelyek állampolgárai tehát mostantól elvileg szabadon beutazhatnak az EU-ba: Algéria, Ausztrália, Dél-Korea, Grúzia, Japán, Kanada, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Thaiföld, Tunézia és Uruguay.

Az Európai Bizottság június 11-én azt javasolta a Tanácsnak, hogy vegyék előre a Nyugat-Balkán országait. Közülük végül csak kettő, a csatlakozási tárgyalást folytató Szerbia és Montenegró került fel a listára.

Az Európa területén található miniállamok, Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán lakosait uniós lakosokként kezelik majd.

A még márciusban bevezetett EU-szintű beutazási korlátozás alól csak az elengedhetetlennek számító utak voltak kivételek.

A tanácsi ajánlás jogilag nem kötelező eszköz. A tagállami hatóságok teljes átláthatóság mellett nem azonnal, hanem fokozatosan is megnyithatják határaikat a listán felsorolt országok állampolgárai előtt. Nem oldhatják fel viszont egyoldalúan a beutazási korlátozásokat a listán nem szereplő harmadik országokkal szemben, mielőtt nem született erről összehangolt döntés uniós szinten.

A listáról három fő kritérium figyelembevételével született döntés. Ezek: a járványügyi helyzet, a korlátozó intézkedések megléte, ideértve a fizikai távolságtartást is, továbbá gazdasági és szociális megfontolások.

Járványügyi téren harmadik országoknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

♦ a 100 ezer főre jutó Covid19-megbetegedések számának az utolsó két hétben az EU-átlaghoz közel vagy az alatt kell lennie (június 15. volt az összehasonlítási alap);

♦ az új megbetegedések stabilizálódása vagy csökkenő trendje az előző 14 naphoz viszonyítva;

♦ a Covid19-járványra adott általános válasz, a rendelkezésre álló információk figyelembevételével, ideértve a teszteléseket, a nyomon követést, a kontaktkövetést, a lakhelyelhagyási korlátozásokat, a kezelést és az esetek lejelentését, valamint az információk megbízhatóságát, és szükséges esetben a Nemzetközi Egészségügyi Szabályozás (IHR) mutatóinak való megfelelés átlagát, illetve az illető országban működő EU-képviselet által szolgáltatott információkat.

A viszonosságot ugyancsak figyelembe kell venni, eseti alapon.

Azokban az országokban, amelyekkel szemben fennmaradnak az utazási korlátozások, az alábbi csoportokkal lehet kivételt tenni:

♦ EU-tagországok állampolgárai és családtagjaik,
♦ hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkező EU-lakosok és családtagjaik,
♦ olyan utasok, akik valamilyen lényeges funkciót töltenek be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs