hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fellebbezés az adóhatóságnál: mennyi esélyünk lehet a győzelelmre? - konkrét ügyek

  • Angyal József

Az igazi szakmai érveket csak a fellebbezésben érdemes felvetni. Nézzük a konkrétumokat, szakértőnk tapasztalata és véleménye szerint, mennyi esély van pert nyerni az adóhatóság ellen! Angyal József véleménycikke.

Többször írtam már az üzletszerű ingó értékesítésről. Számpélda: ha a magánszemély 1 millió forint bruttó bevételhez jut, akkor ebből az áfa és az szja alapja 800 ezer forint, az áfa összege 200 ezer forint. Vizsgáljunk meg három párhuzamos jogerős határozatot, melyek jelenleg bírósági szakaszban vannak. Legyenek ezek az ügyek „A”, „B” és „C”.

Az „A” és „B” ügyben az adóhatóság az áfát is tartalmazó bruttó 1 millió bevételt tekintette az szja alapjának. A 2011. januári tárgyalásra benyújtott okleveles adószakértői vélemény alapján az adóhatóság a bíróság előtt nyilatkozatban ismerte el tévedését. Azt kérte a bíróságtól, hogy a bíróság ítéletével módosítsa a jogerős határozatot. Erre adott válaszában a felperes rögzítette, hogy az adóhatóság kérése jogszerűtlen: ha ugyanis az adóhatóság észleli, hogy a bíróság által el nem bírált határozata jogsértő, akkor módosítania kell a határozatát. E körben a törvény nem biztosít mérlegelés jogot az adóhatóság számára.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépjárműjótállás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégalapítási és bejelentési dátumok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close