hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocho-kedvezmények kiva alatt. Előnyök és hátrányok

  • Magos Zoltánné, adószakértő

Kiva szerinti adózás választása esetén számolni kell azzal is, hogy a szocho-kedvezmények szűkebbek, mint a társasági adózásnál.

A kisvállalati adóról (továbbiakban: kiva) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) rendelkezik. A Katv. 21. § (2) bekezdése szerint a kisvállalati adó alanya mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó (szocho) és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adó mértéke 13 százalék, melynek alapját a Katv. 20. § szabályai alapján kell megállapítani. A kisvállalati adó alapját a 20. § (3)–(5) bekezdéseiben meghatározottak szerint korrigált – a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) szerinti – járulékalapot képező személyi jellegű kifizetések jelenti. Nem tartozik az adóalapba a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozó járulékalapja, valamint a Katv. szerinti kedvezményezett foglalkoztatott után érvényesíthető kedvezmény éves összege. Tag esetén személyi jellegű kifizetésként a minimálbér 112,5 százalékát kell figyelembe venni, ha a tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb összeg, azonban nem kell figyelembe venni a minimálbér 112,5 százalékát arra az időszakra, amelyre a társas vállalkozónak nem keletkezik járulékalap utáni járulékfizetési kötelezettsége.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen foglalkoztatás esetén és milyen mértékben érvényesíthetnek szocho-kedvezményt a kivások!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2018. évi szocho-kedvezményekről itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close