hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocho-kedvezmények kiva alatt. Előnyök és hátrányok

  • Magos Zoltánné, adószakértő

Kiva szerinti adózás választása esetén számolni kell azzal is, hogy a szocho-kedvezmények szűkebbek, mint a társasági adózásnál.

A kisvállalati adóról (továbbiakban: kiva) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) rendelkezik. A Katv. 21. § (2) bekezdése szerint a kisvállalati adó alanya mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó (szocho) és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adó mértéke 13 százalék, melynek alapját a Katv. 20. § szabályai alapján kell megállapítani. A kisvállalati adó alapját a 20. § (3)–(5) bekezdéseiben meghatározottak szerint korrigált – a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) szerinti – járulékalapot képező személyi jellegű kifizetések jelenti. Nem tartozik az adóalapba a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozó járulékalapja, valamint a Katv. szerinti kedvezményezett foglalkoztatott után érvényesíthető kedvezmény éves összege. Tag esetén személyi jellegű kifizetésként a minimálbér 112,5 százalékát kell figyelembe venni, ha a tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb összeg, azonban nem kell figyelembe venni a minimálbér 112,5 százalékát arra az időszakra, amelyre a társas vállalkozónak nem keletkezik járulékalap utáni járulékfizetési kötelezettsége.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen foglalkoztatás esetén és milyen mértékben érvényesíthetnek szocho-kedvezményt a kivások!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2018. évi szocho-kedvezményekről itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs