hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó, kft.-tag ügyvezetői státuszának megítélése

  • adozona.hu
1

Katás egyéni vállalkozó egy kft. tagja és ügyvezetője is egyben. Helyes-e az, hogy egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot fizet, a kft.-ben semmit? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Olvasónk véleménye szerint a kft.-ben beáll a minimálbér utáni járulékfizetési kötelezettség, és katas egyéni vállalkozóként 25 ezer forintot kell fizetni, vagyis kötelezően a kft.-ben lesz a magánszemély főállása tagi jogviszonyosként. Utóbbi esetben a járulékalap a mimimálbér lesz-e vagy a garantált bérminimum? Ha vagy a tagi jogviszonya vagy az ügyvezetői státusz megszűnne, úgy már működne a jelenlegi verzió (25 ezer forint kata és nulla forint a kft.-ben)? – sorolta kérdéseit.

A hatályos szabály alapján nem lesz főállású a kisadózó, ha a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősül. Ha tehát az egyéni vállalkozó kisadózóként dolgozik, és egyidejűleg nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozóként is tevékenykedik a kft.-ben, akkor kisadózóként nem főállású kisadózó. Ebben a többes jogviszonyban az alábbiak szerint kell fizetni a közterheket a társas, illetve a kisadózó vállalkozásban.

A társas vállalkozó a kft.-ben megfizeti a tb-közterheket legalább az úgynevezett minimális tb-alapok után, azaz 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese, a 10 százalékos nyugdíjjárulék alapja minimum a minimálbér, míg a vállalkozás a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér 112,5 százaléka alapján fizeti meg.

Ugyanakkor a kisadózó vállalkozó nem főállású kisadózóként havi 25 ezer forint tételes adót fizet.

Minimálbér: havi 138 ezer forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 180 500 forint, középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás iskola is.

Az adóhivatal egy korábbi levelében azt a tájékoztatást adta, hogy nincs olyan jogszabály, amely a vezetői tisztségviselést szakképzettséget igénylő tevékenységnek minősítené, de a tájékoztatóban nem foglalt állást amellett, hogy elegendő lenne a minimálbér megfizetése teljes munkaidőben történő foglalkoztatáskor. A gyakorlat így az, hogy a vezető tisztségviselői feladat ellátásáért minimális jövedelemként egyes munkáltatók a 138 ezer forintot, míg más munkáltatók a 180 500 forint garantált bérminimumot veszik alapul.

Ha a tag semmilyen tevékenységet nem folytatna a kft.-ben, azaz nem lenne ügyvezető, nem állna a kft.-vel biztosítási jogviszonyban, akkor nem kellene a kft.-ben tb-közterheket fizetni. Ez esetben a kisadózó vállalkozó után, ha a kisadózásról szóló törvény alapján nem minősül nem főállású kisadózónak, akkor mindenképpen legalább havi 50 ezer forint tételes adót kell fizetni.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Palásti Zoltán

A cikk első bekezdésében zavarosan sikerült idézni a kérdezőt, a válaszban pedig a Tisztelt Szakértő elnagyolta a kérdés utolsó részét:
"Ha vagy a tagi jogviszonya vagy az ügyvezetői státusz megszűnne, úgy már működne a jelenlegi verzió (25 ezer forint kata és nulla forint a kft.-ben)? – sorolta kérdéseit."
Ennek csak úgy van értelme, hogy a jelenlegi verzió (50 ezer forint kata és nulla forint a Kft.-ben)
Véleményem szerint erre a kérdésre a válasz: ha az ügyvezető a Kft-ben nem tag (hanem "külsős" megbízási jogviszonyos, vagy munkaviszonyos), akkor nem lesz társas vállalkozó --> kata 50 eFt, a Kft-ben a megbízási jogviszonya, illetve a munkaviszonya alapján fizet járulékokat.
Ha viszont nem ügyvezető, csak tag, akkor lényeges, hogy személyesen közreműködik-e a tevékenységben, vagy csak "csendestárs". Ha személyesen közreműködik, akkor társas vállalkozó lesz --> minimumjárulék alapján fizet a Kft-ben + 25 eFt kata.
Ha csak csendestárs, azaz nincs személyes közreműködés (várja az osztalékot), akkor a Kft-ben nem fizet járulékot, az ev-ben a kata 50 eFt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodó visszatérés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Cégautóadó könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nyugdíj

Széles Imre

tb-szakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X