hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áttérés katáról átalányadózásra év közben

  • adozona.hu

Áttérhet-e egy egyéni vállalkozó év közben katából átalányadózásra? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy egyéni vállalkozó év közben áttérhet-e katából átalányadózásra? Az átalányadózást adóév egészére lehet választani, és ezért kérdés az, hogy ha például 2021. 03. 31-éig szeretne katás lenni, akkor 2021. 04. 01-jétől választhat-e átalányadózást? Amennyiben igen, az átalányadózás bevételi határának arányosítását a 2021. 04. 01. – 12. 31. közt eltelő napok számával kell megtenni, vagy hónapra kell arányosítani? Másrészt kérdés: nyugdíjas vállalkozó esetén az átalányadózásnál a 15 százalék szja fizetendő. Amennyiben a kiszámított jövedelem nem haladja meg a minimálbért/garantált bérminimumot, akkor a nyugdíjas egyéni vállalkozónál figyelembe kell venni a minimálbért vagy garantált bérminimumot, vagy nála csak az átalányban kiszámított jövedelemre kell megfizetni az adót, függetlenül annak nagyságától?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A Katv. 25. § (5) bekezdése teszi lehetővé azt, hogy a kata hatálya alól kikerülő egyéni vállalkozó akár év közben is, az áttéréssel egyidejűleg alkalmazza az átalányadózást, feltéve, ha annak feltételei fennállnak. Ilyen feltétel például az, hogy a megelőző 4 évben nem alkalmazta a személyi jövedelemadó törvény (Szja tv.) szerinti átalányadós adófizetést.

A másik fontos feltétele az átalányadózás választásának, hogy az adóévben – fő szabály szerint – maximum 15 millió forintig számolhat el bevételt ezen adózási mód alkalmazása mellett.

Az Szja tv. 50. § (8) bekezdése értelmében, ha az egyéni vállalkozó év közben kezdi meg a tevékenységét, vagy év közben szünteti meg azt, akkor naptári napi arányosítással kell számolnia a 15 millió forintos értékhatárt.

Bár a fenti törvényszöveg nem említi szó szerint, hogy a kata hatálya alól áttérő vállalkozónak is arányosítási kötelezettsége van, de én úgy gondolom, hogy az arányosítást a kata hatálya alól áttérő vállalkozónak is el kell végeznie, mivel az év egy részében nem az Szja tv. szerint adózta le a bevételét, vagyis az ilyen vállalkozót úgy kell tekinteni, mintha valóban év közben kezdte volna el a tevékenységét.

Amennyiben a vállalkozó öregségi nyugdíjban részesül, akkor nem számít biztosítottnak, s csupán a megállapított átalányjövedelem után kell a 15 százalékos személyi jövedelemadót megfizetnie. Az adót előlegként negyedévente, mindig az adott negyedévet követő hónap 12-ig napjáig kell megfizetni. Az átalányjövedelmet és az azt terhelő adót, valamint az adóelőlegeket is csak egyszer, az adóévet követő év május 20-ig kell bevallania az 53-as számú személyijövedelemadó-bevalláson.

Itt jegyzem meg, hogy kiegészítő tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas átalányadózást választó egyéni vállalkozó fő szabály szerint nem 40 százalékos, hanem csupán 25 százalékos költségátalányt tud levonni a bevételéből.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs