hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megújulnak a vámhatározatok és vámkezelési dokumentumok

  • Tüske Zsuzsanna vámszakértő

Mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az Európai Unió szabályozásának megfelelően 2023-ban a Nemzeti Importrendszer korszerűsítése következtében bevezetésre kerül az új AIS rendszer. Ezáltal megújul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által alkalmazott import vámkezelési rendszer, és ennek megfelelően átalakulnak a gazdálkodók által használt vállalati vámrendszerek is. Ez a változás nemcsak technikai jellegű, hanem közvetlenül kihat az import vámkezelési folyamatokra is, hiszen változnak a vámkezeléshez szükséges adatkövetelmények, valamint az eljárás során keletkező iratok és dokumentumok is.

Korábbi írásunkat itt olvashatja el: Váminformatikai rendszerek, vámkezelések változásai 2023-tól.

A rendszer bevezetésének időpontja az elmúlt időszakban többször változott különféle kihívások és technikai finomítások miatt. Végül a hatóság a novemberi hónapot határozta meg a bevezetés idejeként, amely már lépcsőzetesen, több ütemben megvalósult. Ez lehetőséget biztosított az importőröknek, hogy fokozatosan, különböző időpontokban álljanak át az új rendszer használatára. Most, hogy a hónap vége felé járunk, az érintett szereplők többsége már az új rendszert alkalmazza.

A változások azokat a könyvelési, pénzügyi és adózási osztályokon dolgozó szakembereket is érintik, akik olyan vállalatoknál tevékenykednek, amelyek harmadik országos import tevékenységet folytatnak, hiszen ők napi szinten találkoznak a vámhatározatokkal és a kapcsolódó dokumentumokkal. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a régi és az új formátumú okmányok közötti különbségeket.

Az Adózóna 2024-es változásokról szóló további cikkeit ITT, a 2023-as módosításokról szóló írásokat ITT találja.

Határozatok az új rendszerben

Az új rendszer bevezetése óta csak azokban az ügyekben keletkezik határozat, ahol vám- és/vagy egyéb adófizetési kötelezettség (például áfa vagy jövedéki adó) merül fel. Ha egy gazdálkodó rendelkezik önadózói engedéllyel az áfa megfizetésére, és az importált termékre nem vonatkozik vámfizetési kötelezettség (például nullaszázalékos vámtétel vagy preferenciális elbánás miatt), akkor ilyenkor nem keletkezik határozat. Ebben az esetben a vámeljárás során keletkező tájékoztató áfáról egy letölthető üzenet érkezik a hatóságtól a vámszoftverbe. Ez az üzenet tartalmazza a tájékoztató áfát, de a korábban megszokottakkal ellentétben nem tételesen, hanem a teljes szállítmányra vonatkozóan egyösszegben.

Azonosítószámok

A jövőben már nem a határozatszámok és a CDPS ID-k fogják azonosítani a vámkezeléseket, mert ezek a változással megszűnnek. Helyettük a határozatokhoz pénzügyi azonosítószámokat rendelnek majd, és minden vámkezeléshez, akár határozat készült rá, akár nem, egy külön ügyszámot fog rendelni a NAV. Ha nincs határozat, az ügyszámot a tájékoztató áfáról szóló üzenetben fogják megjeleníteni. Emellett a vámeljárások technikai azonosítására korábban használt CDPS ID-t az MRN szám váltja fel. Javasoljuk, hogy a gazdálkodók alaposan mérlegeljék, mely azonosítók fognak szolgálni az adott vámkezelések beazonosítására és a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére belső rendszereikben.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az adattartalommal, az Egységes Vámokmánnyal és az Áruátengedési Dokumentummal kapcsolatos szabályokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Követelés és hitel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31