EPR-kötelezettség átvállalása nyilatkozattal

  • adozona.hu

Jól értelmezem-e, hogy a nyilatkozattal történő átvállalásnál abban az esetben, ha a körforgásos termék 65%-a kimegy külföldre, de a maradék 35%-ot belföldön adom el, akkor azután sem kell megfizetni az EPR-díjat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (a továbbiakban EPR-rendelet) 22. §-a alapján nem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetni, ha a fizetésre kötelezett gyártó vevője nyilatkozik arról, hogy a megvásárolt körforgásos termék legalább hatvan százaléka önállóan vagy más termék alkotórészeként, tartozékaként igazoltan külföldre kiszállításra kerül.

Ilyen vevői nyilatkozat alapján a forgalomba hozó valóban a nyilatkozattal érintett termékek teljes mennyiségére mentesül az EPR-díj megfizetése alól, azonban ez nem jelenti azt, hogy a nyilatkozónál ne állna be a kötelezettség, ha a termékeket belföldre értékesíti.

Azaz a nyilatkozatot tevő lesz az EPR-kötelezett ez utóbbi, belföldön forgalomba hozott EPR-köteles termékek tekintetében az EPR-rendelet 22. § (3) bekezdése alapján: „A … nyilatkozó az e rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítése érdekében – a belföldön forgalomba hozott mennyiség tekintetében – gyártónak minősül, ha a nyilatkozattal beszerzett körforgásos terméket belföldön hozza forgalomba.”

Az EPR-rendelet 21. § (3) bekezdése szerint abban az esetben, amikor a forgalomba hozó a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat a vevő nyilatkozata alapján nem fizeti meg, ezt egy szabad szöveges számlazáradék formájában fel kell tüntetnie a körforgásos termék forgalomba hozataláról szóló számlán, vagy számla hiányában a forgalomba hozatalt bizonyító okiraton. A számlazáradék mellett szerepeltetni kell a vevő nyilatkozatának iktatási számát is.

A 60%-os feltétel teljesülését mindazonáltal nem az adott eladótól történő összes beszerzés tekintetében kell vizsgálni, hanem a nyilatkozattal érintett számlákon vagy számlasorokban feltüntetett azon cikkek tekintetében, amelyekre vonatkozik az Országos Hulladákgazdálkodási Hatósághoz megküldött vevői nyilatkozat és tartozik hozzá a jogszabályoknak megfelelő számlazáradék is.

Tehát van arra lehetőség, hogy azon cikkek esetében, amelyek tudottan nem fognak külföldre kerülni, ne nyilatkozzanak, de ezt egyeztessék az eladóval, és az eladó ezen cikkek esetében konzekvensen ne tüntesse fel a 21. § (3) szerinti számlazáradékot! Ekkor a nyilatkozattal nem érintett termékek esetében a gyártót (forgalomba hozót) terheli az EPR-kötelezettség.

A 22. § (4) értelmében a tárgynegyedévben nyilatkozattal beszerzett körforgásos termék mennyisége hatvan százalékát a beszerzés tárgynegyedévének utolsó napjától, legfeljebb 365 napon belül kell igazoltan külföldre kiszállítani, ellenkező esetben a 366. napon a kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség – a díjfizetési kötelezettség keletkezése napján hatályos szabályok szerint – a nyilatkozónál keletkezik, tehát az eredeti, nyilatkozatot kapó eladónak ezt nem szükséges nyomon követnie.

Az Adózóna EPR-rel kapcsolatos további írásait ITT találja.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink