hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rugalmasabb lesz az Mt. adatvédelmi szabályozása

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Idén tavasszal a munka törvénykönyve is módosul az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletével (GDPR) összefüggésben. A változás a munkáltatóknak számos területen nagyobb mozgásszabadságot biztosít, így érdemes alaposan szemügyre venni. Ezzel egyidejűleg a szabályozás lényegesen bonyolultabbá is válik, megfelelő szakértelem hiányában ezen lehetőségekkel nem fogunk tudni élni. Nézzük mire is kell különösen ügyelnünk!

Ami nem új, de fokozottan figyelni kell rá

A munkáltató a munkavállalót előzetesen köteles tájékoztatni személyes adatainak kezeléséről, beleértve a munkahelyi ellenőrzéssel összefüggő adatkezeléseket is. Ez a kötelezettség jelenleg is fennáll, ám a GDPR ennek lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonít.

A tájékoztatási kötelezettség szerepét tovább növelik azon adatkezelési lehetőségek, melyek pótlólagos szabályozást és tájékoztatást igényelnek. Ide tartozik különösen az elektronikus megfigyelő- és beléptetőrendszer működtetése, a biometrikus vagy bűnügyi személyes adatok kezelése. Amennyiben ilyen adatkezelést folytatunk, ezek szükségességét, arányosságát alá kell támasztanunk, illetve azt megfelelően dokumentálni is kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen változások lesznek a biometrikus adatok, a büntetett előéletre vonatkozó adatok és a munkáltató eszközének használata tekintetében!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs