Döntött az EU Bírósága: a jogellenesen kezelt adatot hivatalból is töröltetheti a felügyeleti hatóság

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Jogszerűen kötelezte az adatkezelőt a személyes adatok törlésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – állapította meg az Európai Unió Bírósága (EUB) egy magyarországi ügyet érintő előzetes döntéshozatali eljárásban (C-46/23.) Cikkünkben bemutatjuk az ügy tanulságait.

Anyagi támogatás nyújtásához kapcsolódott az ügy

Újpest Önkormányzata 2020-ban úgy döntött, hogy a COVID-19 világjárvány által veszélyeztetett lakosok részére anyagi támogatást biztosít. E célból, a támogatásra való jogosultságot érintő feltételek megállapításához szükséges személyes adatok beszerzése érdekében a Magyar Államkincstárhoz és Budapest Főváros Kormányhivatala IV. Kerületi Hivatalához fordult. Ezt követően ehhez kapcsolódóan a NAIH-hoz közérdekű bejelentés érkezett. A lefolytatott vizsgálat alapján a NAIH megállapította, hogy Újpest önkormányzata, a Magyar Államkincstár és a kormányhivatal megsértették a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) rendelkezéseit, bírságot is kiszabott a hatóság.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, mivel érvelt az önkormányzat, miért fordult az Európai Unió Bíróságához a Fővárosi Törvényszék, hogyan, és miért úgy döntött az EUB!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink