hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A GDPR utolérte a cégeljárást is – módosuló rendeletek, frissülő nyomtatványok

  • adozona.hu

A Ctv. 10. § (4) bek. szerint: "Ha a cégiratban a jogszabályban előírt, illetve a cégjegyzék adattartalmát meghaladó személyes adat kerül feltüntetésre, a cégiratot szerkesztő jogi képviselő köteles felhívni a természetes személy figyelmét arra, hogy a személyes adatának az okiratban való feltüntetéséhez való hozzájárulása egyben azzal is jár, hogy az a cégiratok nyilvánosságának elve alapján bárki számára megismerhetővé válik." – írja 504. számú hírlevelében a Budapesti Ügyvédi Kamara.

Azaz a GDPR sikeresen elérte a cégjogot is. Ezért az összes, benyújtásra kerülő cégiratban ellenőrizni célszerű, hogy nincs-e olyan személyes adat feltüntetve, amit a Ctv. 24-29. cikkei vagy a Ptk. nem írnak elő kötelezően.

A jövőben az összes ilyen személyes adat feltüntetése kerülendő. A már aláírt vagy aláírás alatt lévő iratoknál a cégbírósági benyújtást megelőzően a fenti figyelemfelhívást tartalmazó hozzájáruló nyilatkozatot kell beszerezni, vagy lehet, hogy olykor egyszerűbb újra aláíratni az adat nélkül.

A Magyar Közlönyben időközben megjelent a 21/2018. (VII.4.) IM rendelet az egyes cégjogi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, valamint az elektronikus cégbejegyzési eljárás és cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 24/2006. (V.18.) IM rendelet módosítása is.

Elvileg a formanyomtatványok is frissültek. Pár hete volt folyamatban a módosítás, július 1-jei céldátummal – olvasható a BÜK hírlevelében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan átruházásának adóvonzata

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingóság értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1