hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

25 milliós adatvédelmi bírságot kapott a Raiffeisen

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 25 000 000 forint adatvédelmi bírságot szabott ki a Raiffeisen Bank Zrt.-re jogalap nélküli adatkezelés, illetve a megfelelő tájékoztatás hiánya okán. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Alkalmassági teszt kitöltéséből indult a vizsgálat

A hatályos jogszabályok alapján a befektetési vállalkozás köteles alkalmassági tesztet kitöltetni az ügyfelével, amennyiben részére befektetési tanácsadást nyújt vagy portfoliókezelést végez. Ennek az adatkezelésnek a jogalapja tehát a GDPR 6. cikk (1) bekezdés (c) pontjában nevesített jogi kötelezettség teljesítése. Nevezett bank azonban prémium és private kategóriákba tartozó ügyfeleivel abban az esetben is kitöltette a tesztet, amikor azok ilyen szolgáltatást nem vettek igénybe.

Ennek indokaként arra hivatkozott, hogy ezen ügyfélcsoportokkal kötött szerződés alapján a szerződéscsomag részét képezik a kérdéses szolgáltatások, mely lehetőséggel az ügyfél bármikor élhet. Erre tekintettel célszerű már a szerződéses kapcsolat elején elvégezni azt a kötelezettséget, melyre valószínűleg sor is fog a későbbiek folyamán kerülni.

Olvassa el a témában "Társasházak, figyelem! Csak így lehet biztonsági kamerát üzemeltetni", valamint "Adatvédelmi incidens: jogerős a DK-ra kiszabott bírság" című írásunkat is!

Arra is hivatkozott a bank, hogy az adatkezelés az ügyfél érdekét is szolgálja, hiszen annak kockázatviselő, teherbíró képességét értékeli. Úgy gondolta ennek következtében, hogy az adatkezelés jogalapja a jogi kötelezettségen túlmenően részben a bank jogos érdeke, részben pedig szerződés teljesítése is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi volt a NAIH álláspontja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close