hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasházak, figyelem! Csak így lehet biztonsági kamerát üzemeltetni

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Egyre több társasház alkalmaz személy- és vagyonvédelmi célra kamerarendszert, mellyel összefüggésben szigorú jogi követelményeknek kell megfelelniük, amelyek megsértése esetén adatvédelmi bírsággal is számolni kell. Jelentősége van a kamerák betekintési szögének, a vizsgált terület jellegének, az üzemeltető személyének, az adattárolás időtartamának, valamint az adatkezelési tájékoztatásnak. Lássuk azon legfontosabb követelményeket, melyekre a felügyeleti szerv legutóbbi állásfoglalása is kitér!

A társasház és a közös képviselő viszonya

A társasházi kamerák által rögzített képek a 2016/679. számú általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 4. cikke alapján személyes adatnak minősülnek. A személyes adatokon végzett bármiféle tevékenység pedig adatkezelésnek minősül. Fontos tehát kiindulásként leszögezni, hogy a társasház (a közösség), mint önálló jogalany adatkezelőnek minősül, melynek adatkezelésére alkalmazni kell a GDPR szabályait. Mielőtt azonban rátérnénk a követelményekre, szükséges adatkezelési szempontból minősíteni a társasházi képviseletet.

Korábban létezett olyan szakmai állásfoglalás, mely szerint a társasház képviselőjeként a közös képviselő nem értelmezhető elkülönült jogalanyként, azaz, úgy kell tekinteni, mint egy gazdasági társaság megbízott ügyvezetőjét. Másik álláspont szerint viszont a közös képviselet mindenképpen elkülönült, külső személy, aki így a körülményektől függően adatkezelői vagy adatfeldolgozói státuszban lehet.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2020 augusztusában kiadott állásfoglalásában rendezte a kérdést. A hatóság állásfoglalása szerint a közös képviselő, illetve az intéző bizottság elnöke adatfeldolgozónak vagy önálló adatkezelőnek minősülhetnek. Akármilyen státuszban is vannak, fontos velük megfelelőképpen leszerződni, illetve a társasház adatkezelési tájékoztatójában címzettként fel kell őket tüntetni. Utóbbi azt jelenti, hogy a társasház adatkezelési tájékoztatójában rögzíteni kell, hogy a személyes adatokat számukra továbbítják.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen előírásokra kell figyelni, mit, és hogyan lehet biztonsági kamerával rögzíteni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyetemi hallgató foglalkoztatása gyakornokként

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close