hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasházak, figyelem! Csak így lehet biztonsági kamerát üzemeltetni

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Egyre több társasház alkalmaz személy- és vagyonvédelmi célra kamerarendszert, mellyel összefüggésben szigorú jogi követelményeknek kell megfelelniük, amelyek megsértése esetén adatvédelmi bírsággal is számolni kell. Jelentősége van a kamerák betekintési szögének, a vizsgált terület jellegének, az üzemeltető személyének, az adattárolás időtartamának, valamint az adatkezelési tájékoztatásnak. Lássuk azon legfontosabb követelményeket, melyekre a felügyeleti szerv legutóbbi állásfoglalása is kitér!

A társasház és a közös képviselő viszonya

A társasházi kamerák által rögzített képek a 2016/679. számú általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 4. cikke alapján személyes adatnak minősülnek. A személyes adatokon végzett bármiféle tevékenység pedig adatkezelésnek minősül. Fontos tehát kiindulásként leszögezni, hogy a társasház (a közösség), mint önálló jogalany adatkezelőnek minősül, melynek adatkezelésére alkalmazni kell a GDPR szabályait. Mielőtt azonban rátérnénk a követelményekre, szükséges adatkezelési szempontból minősíteni a társasházi képviseletet.

Korábban létezett olyan szakmai állásfoglalás, mely szerint a társasház képviselőjeként a közös képviselő nem értelmezhető elkülönült jogalanyként, azaz, úgy kell tekinteni, mint egy gazdasági társaság megbízott ügyvezetőjét. Másik álláspont szerint viszont a közös képviselet mindenképpen elkülönült, külső személy, aki így a körülményektől függően adatkezelői vagy adatfeldolgozói státuszban lehet.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2020 augusztusában kiadott állásfoglalásában rendezte a kérdést. A hatóság állásfoglalása szerint a közös képviselő, illetve az intéző bizottság elnöke adatfeldolgozónak vagy önálló adatkezelőnek minősülhetnek. Akármilyen státuszban is vannak, fontos velük megfelelőképpen leszerződni, illetve a társasház adatkezelési tájékoztatójában címzettként fel kell őket tüntetni. Utóbbi azt jelenti, hogy a társasház adatkezelési tájékoztatójában rögzíteni kell, hogy a személyes adatokat számukra továbbítják.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen előírásokra kell figyelni, mit, és hogyan lehet biztonsági kamerával rögzíteni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close