hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adatvédelmi incidens: jogerős a DK-ra kiszabott bírság

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
1

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) döntésében a Demokratikus Koalíciót (DK) annak adatvédelmiincidens-kezelési gyakorlata miatt elmarasztalta, és vele szemben 11 000 000 forint adatvédelmi bírságot szabott ki. A DK megtámadta a döntést, a Kúria azonban helybenhagyta a határozatot. Az alábbiakban az eljárás fontosabb elemeit mutatjuk be.

A DK nem vigyázott megfelelően a szimpatizánsok adataira

Az adatvédelmi bírság hátterében egy a DK-hoz tartozó honlap (http://web.dkp.hu) sérülékenysége húzódott meg. A támadó által használt parancs publikálása révén egy informatikai szempontból alacsonyan képzett ember számára is lehetőség nyílt arra, hogy hozzáférjen az adatbázis-szerverhez, és onnan adatokat szerezzen, azokat nyilvánosságra hozza.

A nyilvánosságra kerü̈lt adatbázis egy 2013-ban valós adatokkal feltöltött tesztrendszer része volt, amely a regisztrált felhasználók teljes nevét, a regisztráció során megadott felhasználónevét, e-mail-címét, illetve – titkosítva – a belépéshez szüséges jelszót, összesen 11 614 db bejegyzést tartalmazott.

Nem ismert, hogy az adatvédelmi incidens konkrétan mikor következett be, arról a DK 2018. augusztus 22-én értesült. Ezt követően a sérülékenységet megszüntette.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi volt a NAIH és mi a Kúria álláspontja az ügyben!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
hómaró

A Fidesznél minden rendben? Kubatov-lista biztonságban van?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nonprofit kft. iparűzési adója

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gyed melletti foglalkoztatás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close