hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adatvédelmi incidens: jogerős a DK-ra kiszabott bírság

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
1

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) döntésében a Demokratikus Koalíciót (DK) annak adatvédelmiincidens-kezelési gyakorlata miatt elmarasztalta, és vele szemben 11 000 000 forint adatvédelmi bírságot szabott ki. A DK megtámadta a döntést, a Kúria azonban helybenhagyta a határozatot. Az alábbiakban az eljárás fontosabb elemeit mutatjuk be.

A DK nem vigyázott megfelelően a szimpatizánsok adataira

Az adatvédelmi bírság hátterében egy a DK-hoz tartozó honlap (http://web.dkp.hu) sérülékenysége húzódott meg. A támadó által használt parancs publikálása révén egy informatikai szempontból alacsonyan képzett ember számára is lehetőség nyílt arra, hogy hozzáférjen az adatbázis-szerverhez, és onnan adatokat szerezzen, azokat nyilvánosságra hozza.

A nyilvánosságra kerü̈lt adatbázis egy 2013-ban valós adatokkal feltöltött tesztrendszer része volt, amely a regisztrált felhasználók teljes nevét, a regisztráció során megadott felhasználónevét, e-mail-címét, illetve – titkosítva – a belépéshez szüséges jelszót, összesen 11 614 db bejegyzést tartalmazott.

Nem ismert, hogy az adatvédelmi incidens konkrétan mikor következett be, arról a DK 2018. augusztus 22-én értesült. Ezt követően a sérülékenységet megszüntette.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi volt a NAIH és mi a Kúria álláspontja az ügyben!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
hómaró

A Fidesznél minden rendben? Kubatov-lista biztonságban van?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close