80 találat a(z) várandós cimkére

Szülés utáni visszatérés, újabb terhesség Kérdés

Családi gazdaság. Kérdés

Egyszemélyes kft. tagja gyesen, újra várandós Kérdés

Hogyan igényelhető már várandósan Babaváró hitel és CSOK Plusz? Cikk

A szigorított, de egyben némileg fel is turbózott babaváró támogatás és a CSOK Plusz hitel célja a gyermekvállalás ösztönzése. De vajon igényelhetők úgy, hogy már úton van a baba, illetve a konstrukciók kedvezményei ebben az esetben is kihasználhatók? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

Változtak a csed-, gyedkérelmek szabályai – illetékesség, ügyintézési határidő, igényérvényesítés Cikk

Sokszor bizonytalanok a várandós kismamák, sőt még a foglalkoztatók is, hogy mikor, ki az illetékes a csed-, gyedkérelem befogadásánál, mennyi időn belül kell továbbítani egy kérelmet, mennyi ideig lehet visszamenőlegesen a kérelmet beadni, ki az illetékes passzív ellátásnál, mi a helyzet, ha már régen nem az adott helyen dolgozik a kismama? Cikkünkben összefoglaljuk az erre vonatkozó tudnivalókat.

Táppénzre küldheti-e a munkáltató a kismamát, ha nem tud részére megfelelő munkakört biztosítani? Cikk

Munkavállalói oldalról érdemes tudni, hogy várandósság alatt nem mindegy, milyen munkakörben dolgozik egy kismama, van-e az egészségét, várandósságát veszélyeztető körülmény a munkavégzés során. Azt is érdemes tudni, kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót táppénzre, mondhatja-e, hogy nem tud munkát adni, így „írassa ki magát.” Nem ritka, mondhatni mindennapos esetek, cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

Átalányadózó várandóssága Kérdés

Csábító lehet a rendkívüli munkavégzés elrendelése, számolni kell a buktatókkal Cikk

A munkaerőhiány okán egyre több vállalkozás kénytelen a rendkívüli munkavégzés eszközéhez folyamodni. Érdemes ezért áttekinteni a buktatókat, mivel a jogszerűtlen munkáltatói lépéseknek következményei lehetnek.

30 év alatti anyák szja-kedvezménye Kérdés

Bolgár állampolgárságú hölgy, Cipruson dolgozott – várandós Kérdés

A NAV-nál szolgálati jogviszonyban álló kismama foglalkoztatásának jogszabályi előírásai Cikk

A szülési, illetve fizetés nélküli szabadságról visszatérők jogai sok esetben eltérőek annak függvényében, melyik törvény alá tartoznak. Mostani cikkünkben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) szolgálati jogviszonyban álló kismamák jogait fogjuk bemutatni, fókuszálva a várandósság időszakára és a munkába való visszatérésre.

Hogyan jár a táppénz, a csed, a gyed a határozott idejű munkaviszony megszűnése esetén? Cikk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, Magyarországon 2021-ben több, mint 5 százalékra tehető azon 15–64 éves korosztályban foglalkoztatottak aránya, akiknek a foglalkoztatása határozott időre szól. A határozott időre létrejött munkaviszony megszűnésekor előfordulhat, hogy a munkavállaló egészségi állapota, vagy gyermekvállalása kapcsán társadalombiztosítási ellátásban részesül. Az alábbi cikkben részletezzük, hogy mennyiben érinti a táppénz, a csecsemőgondozási díj (csed), a gyermekgondozási díj (gyed) megállapítását és folyósítását a határozott idejű munkaviszony megszűnése.

Milyen speciális kedvezményeket biztosít a munka törvénykönyve a várandós munkavállalóknak? Cikk

A várandósság kilenc hónapja már egy olyan időszak, amely számos kedvezményt, illetve plusz jogot biztosít a munkavállaló számára, védve az ő megváltozott állapotát. Legyen szó korlátozásokról, védelemről, olyan kedvezményekről, amely biztosítja a kismama számára az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit is. Jelen cikkünkben azt vesszük végig, mit biztosít a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a várandós kismamák védelmének érdekében.

Nincs meg a 365 biztosított nap a csedhez, gyedhez, mit lehet tenni? Cikk

A csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) igénybe vételének előfeltétele a legalább egy évnyi biztosítási jogviszony. A csed és a gyed nem alanyi jogon jár, előtte muszáj tb-járulékot fizetni, hogy az érintettek jogosultságot szerezzenek ezekre az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra.

Mire számíthat a várandós kismama csoportos létszámleépítés során? Cikk

Több szektort is érinthet, hogy munkavállalókat kell elküldenie vállalatoknak a következő időszakban, sok esetben akár nagyobb létszámban is. Csoportos létszámcsökkentés esetében speciális szabályok vannak, ezért is igyekeznek elkerülni a munkáltatók ezt a lépést. Cikkünkben bemutatjuk a csoportos létszámleépítés fő szabályait, valamint azt, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha várandós kismama kerül a leépítés közelébe.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink