47 találat a(z) várandós cimkére

Munkaviszony megszüntetése a munkáltató felmondásával Kérdés

Fizetés nélküli szabadság megszüntetése Kérdés

Gyes és táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló, aki eddig gyeden volt, de hamarosan gyesen lesz, és kiderült, hogy ismét várandós, jogosult-e táppénzre? Válaszát köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatott kismama szülés utáni pénzbeli ellátásai Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozókra speciális szabályok vonatkoznak, ezért érdemes megvizsgálni, mi történik akkor, ha ezen keretek között munkát vállaló nő várandós lesz, milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult.

Várandós munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Várandós munkavállalónk 2019 decemberében fog szülni. 2019. szeptember 15-étől nem végez munkát, mert az orvosa nem javasolja részére. Társaságunk nem kifizetőhely. Kérdés: Milyen feladatai vannak a társaságnak a várandós munkavállalóval kapcsolatosan?

Várandós kölcsönzött munkavállaló védettsége és jogai Cikk

A munkaerő-kölcsönzés atipikus foglalkoztatási forma, emiatt sokan nincsenek tisztában azokkal a jogokkal, amelyek bizonyos esetekben megilletik őket. Ilyen eset lehet például a várandósság, amely során nem árt ébernek lenni, mit lép a kölcsönvevő, illetve a kölcsönbeadó a várandósság bejelentése után.

Csed gyes után Kérdés

https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Csecsemogondozasi_dij_szules_elotti_munkahe_672E1V Tisztelt Szakértő! Kedves Czeglédi Bernadett! Nagy figyelemmel olvastam a fenti cikket, amelyben leírja a csedre jogosultság feltételét és az ellátás számításának háromféle módját. A segítségét kérném abban, hogy az Ön által leírtak alapján cégünknél alkalmazott, jelenleg gyesen lévő kismama milyen és mekkora összegű ellátásra számíthat, ha nemsokára újra szül. A kismama 2014 óta folyamatos munkaviszonyban van cégünknél. 2016.04.02-án szülte meg az első babáját és attól a naptól 2016.09.16.áig cseden volt, majd következett a gyed időszaka 2016.09.17-2018.04.02. között. Azt követően nem állt munkába, hanem a babával 2018.04.03-tól gyesre ment, ami hamarosan letelik (2019.04.02.). Időközben újra várandós lett, és bár munkába áll majd a gyes letelte után – de nem fog sokáig dolgozni, mivel június elejére várható az újabb baba érkezése, így valószínűleg 2019 május végén, június elején szülési szabadságra megy. Ha jól értelmeztem a cikket „megvan a szülés előtti két évben a legalább 365 biztosított nap, valamint az igénylő a szülés napján is biztosított, akkor részesülni fog csecsemőgondozási díjban” ezek szerint csedre jogosult lesz, mivel a munkaviszonya 2014 óta folyamatos, azaz nem szűnt meg, csak anyasági ellátásokban részesült. Azonban azt már nem tudom eldönteni, hogy mi alapján fogják számolni majd részére az ellátást. Az első két megoldás – ha jól értelmezem a cikket – kiesik.

Táppénz-hozzájárulás: kinek kell, és kinek nem kell fizetnie? Cikk

A társadalombiztosítási fedezeti rendszernek talán egyetlen eleme a táppénz-hozzájárulás, amely az elmúlt 20 évben lényegében semmit sem módosult, ha csak a táppénz maximum összegének meghatározását nem tekintjük terhet csökkentő változásnak. Ugyanakkor az utóbbi időben több kérdés is felmerült a témában, különös tekintettel a várandósággal, illetve szüléssel összefüggésben, amelyek időszerűvé teszik, hogy áttekintsük a tudnivalókat.

Várandósság, munkaidő-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Várandós munkavállaló részére az Mt. 60. § (1) bekezdését és az MK 57. számú bírósági állásfoglalást kell alkalmazni. Kérdésem a következő a fentiekkel kapcsolatban: Abban az esetben, ha a cég nem tud felajánlani a várandós munkavállaló számára más munkakört – mert nincs olyan, ami vagy betöltetlen lenne, vagy pedig olyan, amire szüksége lenne a cégnek (mert minden szükséges munkakör már be van töltve), illetve olyan sincs, ami egyáltalán szóba jöhetne egy terhes kismamának – milyen megoldás létezhet a felek számára? 1. kérdés: Megteheti a munkavállaló, hogy 8 órás munkaidejéből csak 2 órát dolgozik le a várandósságára hivatkozva? A mi értelmezésünkben ilyen esetben a munkavállaló javarészt munkaképtelen, tehát táppénzre kellene mennie, hiszen számunkra nem vállalható, hogy csökkentett munkaidőben dolgozik, csak mert mi részmunkaidőre nem találunk munkavállalót. Másrészről nyilván érthető, ha a terhes kismama nem tudja a korábbi 8 óráját végigdolgozni. 2. kérdés: De akkor a táppénz a megoldás – véljük mi. Jól gondoljuk? 3. kérdés: Megteheti a munkavállaló, hogy ha 8 órából csak 2-t tud ledolgozni, akkor nem megy táppénzre? 4. kérdés: Ha nem megy táppénzre, de csak 2 órát dolgozik le a 8 órás munkaidejéből (amire képes), akkor is jár neki a 8 órás bére? Ez utóbbi lehetőség végzetes lenne a cég számára, hiszen így – még ha találnánk is részmunkaidős munkavállalót – azt nem tudnánk megtenni, hogy egy 8 órás mellett még egy 4 órás bért is fizessünk. Köszönöm.

Várandós munkavállalók foglalkoztatása Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat fogalmaz meg többek között a fiatal, a kisgyermekes és a várandós munkavállalók kapcsán. Az alábbi cikkben a várandósok foglalkoztatására vonatkozó szabályokat foglaljuk össze, kitérve a keresőképtelenségükre és a gyermek születése kapcsán igényelhető ellátásokra is.

Kismama munkaviszonyának megszűntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A próbaidő alatt lévő munkavállaló jelezte a munkáltató felé, hogy várandós. Másnap (a próbaidő utolsó napján) a munkáltató felmondta a határozatlan idejű jogviszonyt. Kérdésem az lenne, hogy ez megfelel-e a jogszabályoknak? Illetve helyén való volt-e, hogy közös megegyezés címén mondott fel neki nem pedig próbaidő alatti azonnali hatállyal? Válaszát előre is köszönöm.

Táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő anyuka a második kisbabáját várja, és táppénzre szeretne menni. Az alábbi jogviszonyokkal rendelkezik: 1. munkáltató: 2014. április 1-től, munkaviszony heti 5 órában, 2. munkáltató: 2014.11.01-től, munkaviszony heti 40 órában 2017. 04. 05-től a munkaidő heti 20 órára csökkent, a munkabére változatlan maradt. 3. egyéni vállalkozó: 2017.02.28-tól munkaviszony mellett, 2017.04.05-től főfoglalkozású. Az egyéni vállalkozásában nem volt járulékfizetési kötelezettsége, mert gyeden majd gyesen volt. Kérdésem, hogy milyen jövedelem- és mely jogviszony alapján állapítják meg a táppénzt a magánszemély részére?

Újabb jogviszony a kismama érdekében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk határozott idejű munkaviszonya 2017.12.31-én szűnt meg, miközben jelenleg is gyedet kap 2016 júniusában született gyermeke után. A munkavállaló jelenleg terhes a második gyermekével, ennek tényét viszont a kiléptetést megelőzően nem közölte velünk. Munkavállalónk csak a kiléptetése után ébredt rá, hogy a 2018. áprilisában születendő második gyermeke után gond lehet a csed és gyed igénybe vételével, ezért arra kért minket, hogy vegyük őt vissza munkaviszonyba a korábbi szerződésének megfelelően. Ezután pedig engedélyezzünk számára a belépés kezdőnapjával rögtön fizetés nélküli szabadságot. Kérdéseim: 1. Érhet-e minket bármilyen joghátrány, illetve jogi következmény az egészségbiztosító részéről, ha a veszélyeztetett terhes kismama érdekében azért biztosítunk újabb alapjogviszonyt számára, hogy jogosult lehessen a fenti pénzbeli ellátásokra? 2. Valóban jogosulttá válik-e a fenti várandós munkavállalónk csedre és gyedre, ha a munkaviszonyát 2018.01.12-2018.03.31-ig határoznánk meg a korábbi jogviszonya szerinti feltételekkel, 2018.01.12-ével fizetés nélküli szabadságra küldenénk, és a szülés napját megelőzően márciusban elindítanánk a csedet a második gyermekre tekintettel? 3. Érinti-e az első gyermek utáni gyedfolyósítást az, ha időközben csedet igénylünk a munkavállaló részére a második gyermek után, vagy a két juttatás párhuzamosan jár a munkavállalónak? Mihamarabbi válaszukat előre is köszönjük. Üdvözlettel B.Gy.

Várandós nők foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő, várandós nőnek próbaidő alatt felmondhat-e a munkáltató? Köszönöm.

Táppénz felszámolás alatt lévő munkáltató esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Egyik ügyfelem 2010 óta dolgozik a munkahelyén, határozatlan szerződéssel, gyermeke 2015. 03. 06-án született, jelenleg fizetés nélküli szabadságon és gyesen van. A munkahelye 2013.12. hó óta felszámolás alatt áll, a felszámoló egy ideig engedélyezte a továbbműködést, így dolgozott 2015.03.05-ig, a szülés napjától cseden volt, majd gyeden és gyesen. A felszámoló értesítette, hogy az eljárás a végéhez érkezett, a szabadságai egy részét pénzben megváltották, a bíróság megküldte a felszámolási zárómérleget, mely jogerőre nem emelkedett, információi szerint több hitelező is fellebbezett. Jelenleg 20 hetes terhes. A kérdésem az lenne, hogy ha jelzi a fizetés nélküli szabadság megszüntetése iránti igényét a felszámolónak, melyben azonnal jelzi, hogy terhes, akkor a felszámoló megszüntetheti-e a munkaviszonyát vagy a védettség ilyen esetben is él a cég jogutód nélküli megszűnéséig? Veszélyeztetett terhes, de nincs táppénzen. A megszűnésig lehet táppénzen? Amennyiben szerencséje van, és nem szűnik meg a cég jogutód nélkül addig, akkor tudja majd a csedet igényelni, illetve mi lesz a helyzet a gyeddel, ha csed alatt fejeződik be az eljárás? 2017.01.01-től egy bt.-ben katásként kültag 2017.06.hóig 50 ezer, 07. hótól 75 ezer forintot fizet. Egyelőre ebben a jogviszonyban nem menne táppénzre, mert ha jól gondolom, csak akkor fogja tudni a magasabb összeg után járó alapot megkapni a csedhez, ha végig dolgozik? Segítségét előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close