132 találat a(z) teljesítés időpontja cimkére

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság ingatlanát értékesíteni szeretné.Talált egy vevőt, és szerződést kötnek decemberben, a vevő előleget is fizet az értékesítőnek, még ebben a hónapban. Az adásvételi szerződést decemberben kötik meg, viszont a földhivatali bejegyzés dátuma már januári. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben – számviteli szempontból az értékesítőnek a szerződéskötés időpontja vagy a bejegyzés kelte számít bevételnek; – áfa szempontjából mi minősül a teljesítés időpontjának? Válaszát előre is köszönöm.

Vagyoni értékű jog áfája Kérdés

Üdvözletem! Az áfa rendszerében a jog megszerzése szolgáltatásnyújtáson keresztül adókötelezettség alá esik az általános adómértékkel. Adott esetben földhasználati jog ellenérték fejében történő értékesítése, illetve ráépítési jog ellenérték fejében történő értékesítése valósul meg. Az ellenérték részletekben kerül megfizetésre. Az első részlet egyben foglaló, illetve további 6 részlet alapján kerül sor az ellenérték megtérítésére. Kérdésként merül fel a teljesítés időpontja. Alkalmazható-e az ügyletre az áfatörvény 58. §-a, vagy a jog megszerzésekor (szerződés aláírása) a teljesítés megvalósul, és az áfafizetés esedékessé válik? Köszönettel: Veinperl Róbert

Számviteli szolgáltatás teljesítési ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli szolgáltatással foglalkozó kft. az éves bevallásokért, illetve mérlegbeszámolóért – szerződésben rögzítettek alapján – külön díjat számol fel. Mi a helyes eljárás: kiszámlázás 12. 31-ei dátummal, vagy akkori dátummal, amikor a szolgáltatás ténylegesen teljesül, például 2016. május 10.? Köszönöm válaszukat.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Pályázatírással és szaktanácsadással foglalkozó cég szerződést köt egy mezőgazdasági vállalkozóval, hogy január elsejétől december 31-éig folyamatos szaktanácsadást nyújt, és ha van megfelelő pályázat, azt meg is írja és benyújtja a megfelelő szervezetekhez. Tehát folyamatosan dolgozik egész évben. A szerződésben rögzítik, hogy a szerződés díját december 31-éig köteles megfizetni a megrendelőnek. Ha a számlát október elsején állítják ki, mi lesz a teljesítés időpontja? Időszakos elszámolás vagy sem az ügylet? Szükséges-e teljesítési igazolásokat kiállítani? köszönöm.

Így változik az áfatörvény 2016-tól Cikk

Az őszi adócsomag az áfatörvényben módosítana az időszakos elszámolás, a csoportos adóalanyiság és a repülőjegy számla néhány előírásán.

Folyamatos teljesítés Kérdés

Kedves Szakértő! Ha az október havi könyvelési díjat 10. 15-ei keltezéssel és 10. 31-ei fizetési határidővel számlázom ki, akkor a számla teljesítési időpontja 10. 31-e vagy 10. 15-e? Válaszát előre is köszönöm!

Számlakiállítás a teljesítést megelőző napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság bor értékesítésével foglalkozik. A fuvar indítása a korai órákban, hajnalban történik, és ebben a korai órában nincs, aki számlázzon. A vevő részére az áruval együtt a számla is átadásra kerül, melyben a számlakiállítás napja a teljesítést megelőző nap, fizetési módtól (készpénz, illetve átutalás) függetlenül. Kérdésem, hogy a számlázási gyakorlat szabályos-e az áfatörvény számlázásra vonatkozó szabályai alapján? Üdvözlettel és köszönettel: Bácsi Ferencné

Folyamatos teljesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autómosó szerződésben áll ügyfelei egy részével, mely szerint az autómosás díját havonta számlázzák ki, a fizetési határidő tárgyhót követő 15-e. Számlakiállítás például június hónapi autómosások után:. kelte: 06. 30., teljesítési és fizetési határidő: 07.15. A másik eset, amikor a szerződésben azt rögzítették, hogy a fizetési határidő 60 nap. Akkor pedig így állítják ki a számlát: kelte 06.30., teljesítési és fizetési határidő: 08. 29. Helyes ez így, figyelembe véve a 2015. július 01-ei változásokat? köszönettel

Áfabevallásban közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban az alábbit? Negyedéves áfabevallóról van szó. Kiállított egy számlát 2015. 05. 04-ei keltezéssel, 2015. 05. 04-ei teljesítési időponttal, 2015. 05. 12-ei fizetési határidővel. A számla fordított áfás, Ausztriában végzett felújítás van rajta. A számlát nem fizették ki 2015. 06. 30-ig, sem a mai napig, és előreláthatólag 07. 20-ig sem fogják. Ezt az összeget a 91, 93-ba szoktuk írni (aminek a NAV szerint is ott van a helye). Máshol nem kell szerepeltetni a bevallásban. A kérdés, hogy mivel nem fizették ki ezt a számlát még, most kell beállítani a bevallásba, vagy majd akkor, ha kifizették? És, ha most be kell állítani, akkor milyen árfolyammal számoljam át a számla euróértékét? Köszönöm!

Áfatörvény 58. paragrafusa Kérdés

Könyvvizsgáló cégünk az alábbiak szerint állapodott meg a díj számlázására vonatkozóan: „A 2015. évi beszámoló könyvvizsgálati díjának számlázása, az alábbiak szerint történik: I. részlet 2015. július hó 1.300.000 Ft+áfa II. részlet 2015. szeptember hó 900.000 Ft+ áfa III. részlet a záró vizsgálat megkezdésekor 900.000 Ft+áfa” Fizetési határidő 8 nap. Kérdésünk, hogy az egyes részleteknél mit kell a számlán teljesítési időpontként feltüntetni? Mi lesz az elszámolási időszak? (Az elővizsgálat megkezdésétől a jelentés átadásáig egy időszakról van szó?) Köszönettel.

Csomagküldő szolgáltatás helyes számlázása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy cég, amely termékértékesítést végez. A termékeket telefonos megrendelés, internetes megrendelés alapján értékesíti. Majd az értékesített termékeket csomagküldés keretében valamely csomagküldő céggel kiküldi a megrendelőhöz. A megrendelés lehet utánvétes, előre utalásos, vagy szimplán utalásos. Mind a három esetben benne kell lennie a csomagban a számlának. A probléma a dátumokkal van. Mind a három esetet vegyük végig. A számla kelte egyik esetben sem kérdéses, hisz az a kiállítás napja. A legegyszerűbb eset az előre utalás, hisz akkor a számla előre ki van állítva, s a fizetési határidő mondjuk plusz 3 nap. Na, de mi lesz a teljesítés idejével? Mikor teljesül? A feladás napján? Az átvétel napján? S mi van akkor, ha nem fizet időre, s én a tervezett feladás napját adtam meg teljesítésnek, de az már egy későbbi időpontban lesz feladva, így nem jó a teljesítés időpontja? Az utalásos vagy utánvétes megoldásoknál pedig ugyanez a probléma, csak pepitában, mert ott még a fizetés időpontját sem tudom. Azt szeretném kérni, hogy tegyük rendbe ezeket a kérdéseket, s egyértelműsítsük, hogy hogyan kell helyesen kiállítani az ilyen esetekben a számlát. Előre is köszönöm szíves segítségüket. Üdvözlettel, Kálmán Csaba

Áfavisszaigénylés helyesen Kérdés

Áfavisszaigényléssel kapcsolatban lenne kérdésem. A kft.-nek van egy 600 millió forintos munkája. A munka engedélyköteles, ezért a fordított adózás hatálya alá esik. Az április havi áfabevallásban még nem kért a kft. áfakiutalást az átvihető követelése 3,5 millió forint. Május hónapban viszont már elég sok anyagot vásároltunk, ezért valószínű, hogy kérni fogjuk a kiutalást. A betont nagy mennyiségben vásároljuk hetente, folyamatosan, kéthetente számláznak. A számlát úgy állították ki, hogy a teljesítés időpontja:2015. 05. 15., a számla kelte: 2015. 05. 19. fizetési határidő: 2015. 06. 18. Nem úgy lenne a helyes, ha a teljesítés időpontja megegyezne a fizetési határidővel, mivel folyamatos a teljesítés? Így a májusi áfabevallásba be lehetne állítani ezt a számlát. A számla bruttó összege 8 millió forint, az áfa 1 millió 700 ezer forint. Május 29-ei teljesítéssel még fog érkezni bruttó 18 millió forint összegű számla is. Visszakérhető most áfa, vagy csak a június havi bevallásban? Válaszukat előre is köszönöm.

Utánvétes csomagban megküldött számla teljesítési ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a saját maga által előállított terméket utánvéttel, futárszolgálat igénybevételével juttatja el a vevőnek. A számlát kiállítja a csomag elkészítésekor. A kérdésem, hogy mi a teljesítés ideje? A tényleges teljesítés mikor valósul meg: amikor a futárszolgálatnak átadom a csomagot (ez nem lehet teljesítés szerintem, mert a terméket a vevőnek adom el, és nem a futárszolgálatnak, ő szolgáltatást végez nekem, és nem a vevőm), vagy vélelmezem, hogy a csomag felvételét követő napon, mivel 24 órán belül vállalja a kiszállítást a futárszolgálat? Az áfatörvény nem írja elő kötelezően a teljesítési időpont feltüntetését, ha az megegyezik a számla keltével, de az utánvétes csomag esetén a vevő még nem vette át az árut, amikor a számlát kiállítom. Tehát jelentősége van a teljesítés idejének, mert a számla kelte előbbi, mint a teljesítés. Köszönöm, ha segít abban, hogy utánvéttel telesített áruszállítás esetén mi a helyes teljesítési időpont a számlán.

Fontos-e a számla kelte a bizonylaton? Tanácsok könyvelőknek Cikk

Befogadható-e a számla – levonható-e az áfa –, ha a bizonylat kiállításának dátuma megelőzi az ügylet teljesítését? Az alábbiakban az áfatörvény vonatkozó szabályait összefoglalva ezt a kérdést vesszük górcső alá.

Ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámolót készítő bt. saját tulajdonú ingatlanát magánszemélynek értékesítette áfamentesen (általános szabályok szerint). Az adásvételi szerződés időpontja 2014. decembe 4., a szerződést a földhivatalhoz 2014. december 8-án nyújtották be. A vevő a foglalót készpénzben fizette 2014-ben, majd a vételárhátralékot egy összegben 2015. január 9-én banki átutalással fizette meg a bt.-nek. (A fizetési határidő 2015. január 15. volt. Ha a fizetés nem történt volna meg a határidőig, az eladó egyoldalú nyilatkozattal jogosult lett volna elállni a szerződéstől.) A birtokba adás időpontja 2015. január 25. A vevő tulajdonjogát a földhivatal 2015. január 14-én jegyezte be. Számlát a bt. az eladásról nem bocsátott ki, a könyvelés a vonatkozó dokumentumok alapján történik (áfatörvény 165. § szerint). Tudomásom szerint az áfatörvény a birtokba adás időpontját tekinti teljesítésnek, ami 2015. január 25. (Most a 2015. I. negyedéves áfabevallás 08-as sorában szerepeltettük is.) Kérdéseim: 1.) Az áfatörvény szerint helyesen jártunk-e el? 2.) Mi lesz a számviteli, és ezzel egyidejűleg a társaságiadó-törvény szerint is az értékesítés időpontja? Szintén a birtokba adás időpontja (2015. január 25.), vagy a szerződés aláírásának (földhivatalhoz történt benyújtásának) az időpontja (ami viszont 2014-ben történt)? Tehát az értékesítésből származó eredményt most, a 2014-es társasági adóbevallásban kell szerepeltetni, vagy majd csak 2015-ben adózik utána a cég? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close