102 találat a(z) telek cimkére

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Kérem segítségüket az alábbi gazdasági eseményekhez kapcsolódó áfakötelezettség meghatározásához: 1.) Egy kft. lakópark építésével foglalkozik. Számláiban elkülönítetten tünteti fel a (új) lakás és a hozzá tartozó földterület értékét. Az áfatörvény lakóingatlanra vonatkozó értelmező rendelkezése nem ad választ arra, hogy beletartozik-e a lakóingatlan fogalmába a földterület: "lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület". Az illetéktörvény lakóingatlan meghatározása azonban rendelkezik a földterületről: "lakástulajdon: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel". Támaszkodva az illetéktörvény értelmezésére alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs a lakóingatlannal együtt értékesített földterületre is? 2.) Érinti-e az új lakások áfamértékének változása az építésben közreműködő alvállalkozók által alkalmazott áfakulcsot? Segítségüket előre is köszönöm.

Új adók jöhetnek, nem sokáig tartott az öröm Cikk

Garázs- és telekadót is fizethetnek 2016-tól a zuglói lakosok, akik egyébként nemrég kapták vissza a 2012-ben kivetett kommunális adó összegét – írja az origo.hu.

Amit az ingatlan fogalmáról áfa megközelítésben tudni kell Cikk

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyletek általában nem tartoznak a cégek általános üzletmenetébe (kivéve az ingatlanfejlesztő-beruházó cégeket), de az ügyletek jelentős értéke miatt mindenképpen körültekintéssel kell eljárni az ilyen tranzakciók során.

Apport kivétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. jegyzett tőkéje 6 millió forint, melyből az apport értéke 2 millió, ami egy telek. A telek a kft. alapításakor került apportként a társas vállalkozásba 1998-ban. A társaság tagja a telket ki szeretné venni a társaságból. Erre milyen lehetősége van, és ez milyen adókötelezettséggel járna a részére, és milyen adókötelezettség állna fenn a társaság oldaláról?Válaszukat megköszönve, tisztelettel.

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás magánszemélytől telket vesz bérbe, majd azt tovább bérbe is adja gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás részére. A telken elhelyezésre kerül egy mobil konténer, mely a bérbeadó vállalkozás tulajdonát képezi. Kérdésem, hogy a telek bérbeadása adómentes-e, illetve a mobil konténer bérbadása áfakörbe tartozik? Vagy ilyen esetben együttesen áfakörbe tartozó a bérbeadás? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Lakáscélú ingatlan bekerülési értékét meg kell-e bontani ingatlan- és telekrészre? Kérdés

Egy kft. bérbeadás céljából vásárolt egy társasházi lakást. A lakás tárgyi eszközként kerül kimutatásra a könyvekben. Szükséges-e ebben az esetben megbontani az ingatlan bekerülési értéket ingatlanra és telekre, ha egyébként az adásvételi szerződésben az ügyvéd nem közölte, hogy a vételárból milyen értéket képvisel a telek? Amennyiben szükséges a bontás, hogyan kerüljön meghatározásra a telekrész hányada?

Telek Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kicsit összetett a kérdés. Valakinek (magánszemély) 3 éve van a tulajdonában egy belterületnek minősített telek. 1. Milyen adó terheli, ha magánemberként értékesíti ezt a telket? 2. Hogyan lehetséges egy olyan értékesités, ha összefog egy vállalkozóval, aki felépit rajta egy lakóházat (nyilván szerződésben rögzitik a feltételeket), majd az értékesitésnél megkapja a telek után járó arányos vételárat? 3. Mi történik akkor, ha apportként beviszi a tulajdonában lévő kft.-be a telket (ezzel akár a saját tőke kötelező emelését is teljesíteni tudja)? Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik mint magánszemélynek? 4. a másik oldalról nézve, milyen adófizetési kötelezettsége történik az idegen cégnek, aki beruházás miatt megvásárolja ezt a telket? 5. Milyen illetékkedvezmények vannak jelen pillanatban (új építésű, 35 év alatti)? 6. Mi minősül 'új épitésű'-nek (az illeték miatt is)? Nagyon köszönöm, előre is.

Önkormányzat építési telek vásárlása után visszaigényelhető áfa Kérdés

Kérjük szíves állásfoglalásukat egy általunk könyvelt cég építési telek értékesítésével kapcsolatosan. Az áfaalany gazdasági társaság egy komplex projekt keretében beruházást tervez egy település ipari parkjában, ahol saját tulajdonú építési telekkel rendelkezik. Ehhez a beruházáshoz szorosan kapcsolódna a település önkormányzata (áfaalany) által gazdasági tevékenység folytatására tervezett beruházás, melyhez az önkormányzatnak építési telekre van szüksége. A gazdasági társaságnak több év alatt 100 000 000 forintos telekadó tartozása keletkezett az önkormányzat felé, melyet szeretne rendezni. Ennek érdekében felajánlja a tulajdonában lévő telek egy részét az önkormányzatnak, aki a saját beruházásához megvásárolná azt. A megvásárolt telket az önkormányzat kizárólagosan tartós és üzletszerű gazdasági tevékenység folytatására fogja használni, másik részét nagy valószínűséggel gazdasági társaságnak értékesíti. A társaság a telek értékesítéséről számlát állít ki, melynek összege 100 000 000 forint + áfa, azaz 127 000 000 forint, majd az áfát bevallja és megfizeti. Kérdésünk azt lenne, hogy az önkormányzat a számlán szereplő előzetesen felszámított 27 000 000 forint áfát milyen feltételek mellett és időben mikor kaphatja vissza? Válaszukat előre is köszönjük.

Égyéni vállalkozó megszűnéskori áfa Kérdés

Egyéni vállalkozónak megszűnésekor van egy nagy értékű ingatlan, amely nyilvántartás szerint külön telek és külön épületként van nyilvántartva. Megszűnéskor mi után kell fizetni az áfát?

Lakásszerzés, házépítés: mikor, mennyi az illeték Cikk

Akár örököljük (öröklési illeték), akár ajándékba kapjuk (ajándékozási illeték), akár megvásároljuk vagy építjük (visszterhes vagyonátruházási illeték) lakásunkat, mindegyik alkalommal felmerül az illeték fizetési kötelezettség kérdése.

Telekszerzés illetékmentesen: így lehet élni a kedvezménnyel Cikk

Az illetéktörvény egyik legismertebb szabálya a lakóház építésére alkalmas telek megszerzéséhez kapcsolódó illetékmentesség. A részletek kapcsán azonban sok a bizonytalanság: vajon ki, és milyen ingatlan vonatkozásában, mikor, és milyen feltételek vállalása mellett kérheti az adóhatóságtól a kedvező szabály biztosítását? Minden telekszerzés illetékmentes? A válaszok cikkünkben.

Már 65 négyzetmétertől adókötelesek a lakások Pécsett Cikk

Magasabb lesz az építmény- és az idegenforgalmi adó január elsejétől Pécsett.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close